Η απελευθέρωση του επαγγέλματος του Πολιτικού μηχανικού, Αρχιτέκτονα και Τοπογράφου έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΤΕΕ το οποίο υποστηρίζει ότι πρόκειται για αποτέλεσμα συναλλαγής κατηγορώντας τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο.
Η επίθεση του ΤΕΕ δεν έμεινε χωρίς απάντηση. Σε non paper το ΥΠΑΙΠΘ αναφέρει «ότι οι οξύτατοι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί το ΤΕΕ στις ανακοινώσεις του, σίγουρα ανήκουν σε άλλες εποχές. Σε εποχές που οι συντεχνίες επέβαλαν την άποψη τους στην Κυβέρνηση με απειλή πολιτικού κόστους. Έχουν παρέλθει αυτές οι εποχές».
Στο ίδιο κείμενο τονίζεται ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν είχε κληθεί να καταθέσει την άποψή του ενώ μεταξύ των άλλων αναφέρεται «ότι τα άρθρα που αφορούν στα επαγγέλματα του Πολιτικού Μηχανικού, του Αρχιτέκτονα Μηχανικού, του Τοπογράφου Μηχανικού συμπεριελήφθησαν στο Πολυνομοσχέδιο ως «μνημονιακές υποχρεώσεις» του ΥΠΕΚΑ, του Υποδομών και του Ανάπτυξη».
Το Υπουργείο Παιδείας συνηγορεί με την έκδοση ΠΔ έπειτα από τη σύμφωνη Γνώμη του ΤΕΕ για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πολιτικών Μηχανικών , ώστε να αποφευχθεί η ισοπέδωση και να υπάρχει διαβάθμιση και σαφής διαχωρισμός των δικαιωμάτων των αποφοίτων του Πανεπιστημιακού Τομέα και των ΤΕΙ. Αυτό είναι βέβαια πολύ διαφορετικό από τον πλήρη αποκλεισμό κάποιων κατηγοριών από την άσκηση ενός επαγγέλματος».
Επίσης τονίζεται ότι το ΥΠΑΙΠΘ αντέδρασε με νομοτεχνική βελτίωση στον περιορισμό της απόδοσης του επαγγελματικού τίτλου του Πολιτικού Μηχανικού κ.λπ. μόνο σε αποφοίτους του Πανεπιστημιακού τομέα, η οποία αντίκειται στη λογική, στα διεθνή δεδομένα, αλλά και στη νέα Αρχιτεκτονική της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετά το «Σχέδιο Αθηνά».
Όσον αφορά τη διάταξη της εναρμόνισης της νομοθεσίας, δηλαδή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, σύμφωνα με ευρωπαϊκή υποχρέωση για την αναγνώριση πτυχίων και διπλωμάτων που αποδίδουν Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα χωρών μελών της Ε.Ε., ορθώς συμπεριελήφθη από τους συντάκτες γι αυτό και το ΥΠΑΙΘ δεν ζήτησε την διαγραφή της. Από το 2012 αποδίδονται επαγγελματικά δικαιώματα σε όλους τους αποφοίτους των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των χωρών μελών της ΕΕ και δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν τα επαγγέλματα Πολιτικών Μηχανικών, κ.λπ.
Η υποχρέωση της Ελλάδας για την αναγνώριση διπλωμάτων και πτυχίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ΕΕ οδήγησε το Υπουργείο Παιδείας από το 2012 να νομοθετήσει ότι τα ΚΟΛΕΓΙΑ είναι πάροχοι υπηρεσιών εκπαίδευσης που παρέχουν κατά αποκλειστικότητα σπουδές βάση συμφωνιών πιστοποίησης ή δικαιόχρησης με ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρχές που εδρεύουν.
Κλείνοντας την ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι «με τις μεταρρυθμιστικές του δράσεις στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, με την αναβάθμιση της Έρευνας & Τεχνολογίας, με την παροχή επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους ΕΠΑΛ που εκκρεμούσαν την τελευταία πενταετία και με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων που μόλις ανακοινώθηκε έχει αποδεδειγμένα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για ένα ανθρώπινο δυναμικό ανταγωνιστικό σε Ελλάδα και Ευρώπη, χωρίς αποκλεισμούς και αδικίες».