Αποφάσεις σημαντικές, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και ιστορικές, όχι μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και για ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται «δεμένες» σε τόμους και καλά φυλαγμένες σε συρτάρια του νέου δημαρχιακού μεγάρου.
Πρακτικά και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, από το έτος 1915 έως το 1985, αναμένεται να ψηφιοποιηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα σε μια προσπάθεια να διασωθεί ένα αρχείο 80 χρόνων. Η ψηφιοποίηση, που σε πρώτη φάση περιλαμβάνει 302 τόμους με συνολικά 198.988 σελίδες, γίνεται σε συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (Δι.Πα.Ε.).
Μεταξύ άλλων υπάρχει μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που συνεδρίασε το 1915 με θέμα τη δημιουργία πυροσβεστικού σώματος στην πόλη, δύο χρόνια πριν ξεσπάσει η μεγάλη φωτιά που σημάδεψε την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Επίσης, ξεχωρίζει απόφαση συνεδρίασης κατά την περίοδο της Κατοχής, για αγορά καυσόξυλων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης σε ιδρύματα και κτίρια.
Με τη ψηφιοποίηση αυτή θα ανοίξει ο «δρόμος» προς όλους όσοι ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για πτυχές της ιστορίας της Θεσσαλονίκης μέσα από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου. Να δουν τι αποφάσεις πήραν οι άρχοντες σε κρίσιμες περιόδους όπως από το 1922 ως το 1924 με την ανταλλαγή των πληθυσμών και την εγκατάσταση των προσφύγων, την περίοδο της Κατοχής, αποφάσεις για την Ισραηλιτική Κοινότητα, αλλά και τις πρώτες μετεμφυλιακές συνεδριάσεις.
»Το αρχείο αποτελεί κληρονομιά της πόλης και της χώρας, γιατί πολλά σημαντικά θέματα εκτυλίχτηκαν στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας τη συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (Δι.Πα.Ε.).
«Ν’ ανοίξουμε ένα μέτωπο με τον εαυτό μας, να δούμε την κινητικότητα της πόλης, τι αποφάσεις πάρθηκαν, τι ακριβώς συνέβη στη Θεσσαλονίκη. Να δούμε τι κουβέντιαζε η πόλη. Αγωνιώ κι εγώ να διαβάσω με λεπτομέρειες τα θέματα που θα προκύψουν», πρόσθεσε ο κ.Αβραμόπουλος.
«Είναι τιμή για εμάς που έχουμε αυτή τη δυνατότητα της ψηφιοποίησης του αρχείου, το οποίο θα είναι ανοιχτό για κάθε ερευνητή και ιδιώτη. Θα μπορέσουμε όλοι να μάθουμε καλύτερα τι έγινε στο παρελθόν, σημαντικές φάσεις της ιστορίας που πέρασε και έτσι θα δούμε καλύτερα το μέλλον», τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Δι.Πα.Ε, Νικόλαος Μουσιόπουλος.
Η ψηφιοποίηση θα γίνει στους χώρους του δημαρχείου για λόγους ασφαλείας και σταδιακά θα δίνεται στους ενδιαφερόμενους, όπως ανέφερε το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Δι.Πα.Ε, Ιωάννης Βλαχάβας. Στη «σωτηρία» αυτού του υλικού στάθηκαν επίσης ο καθηγητής του ΑΠΘ, Βασίλης Γούναρης, αλλά και ο υπεύθυνος των προμηθειών βιβλίων της βιβλιοθήκης του Δι.Πα.Ε. Γιόφης Μόλχο.
«Το αρχείο αυτό είναι ένας τεράστιος πλούτος δεδομένων που η Θεσσαλονίκη και οι άνθρωποι της δεν είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν», συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, Χασδάι Καπόν.
Η ψηφιοποίηση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015, γίνεται χωρίς κόστος για το Δήμο Θεσσαλονίκης εντάσσεται στην πράξη «Υπηρεσίες Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Ανοιχτής Πρόσβασης Δι.Πα.Ε.» και χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ. Συνολικά, τα πρακτικά και οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης είναι 829 τόμοι με 401.000 σελίδες.