Άδεια η πόλη πού πήγαν όλοι; Εάν ήθελε κάποιος να παρουσιάσει την κατάσταση που επικρατεί πια στο κέντρο της Αθήνας μετά τα μεσάνυχτα αυτός ο στίχος θα ήταν απόλυτα κατατοπιστικός.
Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού
Στις 23:30 τα μαγαζιά είναι γεμάτα με παρέες που γελούν, ερωτευμένα ζευγάρια που αγκαλιάζονται χωρίς να σκέφτονται τον κορονοϊό και φίλους που υπό άλλες συνθήκες θα σκέφτονταν που θα πάνε μετά. Η κατάσταση όμως αλλάζει πριν οι δείκτες του ρολογιού δείξουν 00:00.
Στις 23:45 οι σερβιτόροι και οι σερβιτόρες ζητούν από όλους τους πελάτες να πληρώσουν και ένα τέταρτο αργότερα τα μαγαζιά έχουν κλείσει. Με το ποτό στο χέρι ο κόσμος φεύγει και αναζητά καταφύγιο σε κάποια κοντινή πλατεία για να ολοκληρώσει την κουβέντα του.
Τα νέα μέτρα για την Αττική τέθηκαν σε ισχύ τη Δευτέρα (17/8) και όπως μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό θα ισχύουν έως τη Δευτέρα (24/8) ενώ τα πρόστιμα για όσους τα παραβιάζουν είναι τσουχτερά.
«Το πλήγμα για τις επιχειρήσεις της εστίασης είναι καταλυτικό. Ήταν όμως αναμενόμενο το να ληφθούν περαιτέρω μέτρα όπως το να κλείνουν τα καταστήματα τα μεσάνυχτα καθώς οι πολίτες δεν συμμορφώθηκαν στις συστάσεις. Συνωστίζονταν, χόρευαν και ήταν όρθιοι στα νυχτερινά κέντρα παρά τις συμβουλές των ειδικών» αναφέρει στο newsbeast.gr ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων-Καταναλωτών Εστίασης & Διασκέδασης, Γιώργος Ζουριδάκης.
Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία των επιχειρηματιών του κλάδου της εστίασης τονίζει: «Τον χειμώνα η κατάσταση σαφώς θα είναι πιο δύσκολη από τώρα σε πολλούς τομείς. Αρκετές επιχειρήσεις εστίασης δεν θα αντέξουν και θα βάλουν λουκέτο. Ήδη δεν μπορούν να πληρώσουν τα έξοδα τους. Όχι το ενοίκιό τους ούτε καν τους λογαριασμούς τους. Θα οδηγηθούν στην πτώχευση. Οι καταστηματάρχες έχουν απελπιστεί».
«Για τις καφετέριες είναι λίγο καλύτερη η εικόνα. Δουλεύουν σχεδόν όπως πριν. Στα εστιατόρια ο κόσμος δεν πάει με την ίδια ευκολία που το έκανε στο παρελθόν καθώς φοβάται. Τα νυχτερινά κέντρα όμως βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση» συμπληρώνει.
Η επόμενη μέρα στην ελληνική διασκέδαση
«Η διασκέδαση στην Ελλάδα αλλάζει. Θα γίνουμε Ελβετία. Δεν θα κλείσουν όμως τελείως τα νυχτερινά κέντρα. Απλά δεν θα είναι τόσο νυχτερινά καθώς το ωράριό τους θα διαμορφωθεί και το πρόγραμμα θα μετακινηθεί λίγες ώρες πίσω» επισημαίνει στο newsbeast.gr o εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων-Καταναλωτών Εστίασης & Διασκέδασης.
Στον «αέρα» οι εργαζόμενοι
Η Μαρία είναι 21 ετών και τα καλοκαίρια εργάζεται σε καφέ – μπαρ του κέντρου της Αθήνας ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδά της και να μην επιβαρύνει την οικογένειά της. Φέτος όμως λόγω της πανδημία του κορονοϊού τα μεροκάματα όπως εξηγεί «είναι περιορισμένα».
«Όσοι εργαζόμαστε στον κλάδο της εστίασης κατανοούμε τα μέτρα της κυβέρνησης αλλά δεν μπορούμε να δουλέψουμε όπως πριν» αναφέρει και συμπληρώνει:
«Κλείνουμε στις 00.00 ενώ υπό άλλες συνθήκες θα κλείναμε στις 3 τα ξημερώματα. Ακόμη και οι τρεις παραπάνω ώρες ήταν σημαντικές για εμάς και για την επιχείρηση. Δουλεύουμε λιγότερες ώρες και έτσι το εισόδημά μας μειώνεται. Αναγκαζόμαστε να ενημερώνουμε όσους έρχονται να κάτσουν στο μαγαζί πως στις 12 θα κλείσουμε. Ο κόσμος πειθαρχεί στα νέα μέτρα αλλά δυσανασχετεί όταν μπαίνει χρονικό περιθώριο στη διασκέδασή του και του ζητάμε να σηκωθεί από την καρέκλα και να φύγει».