Τις δεκάδες δικλείδες ασφαλείας που προσφέρει το αγγλοσαξωνικό δίκαιο φαίνεται πως θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν οι Κυριάκος Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα, εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για να καθυστερήσουν την έκδοσή τους στην Ελλάδα.

Το ζευγάρι εμφανίστηκε χθες ενώπιον των βρετανικών αρχών και οι δύο κατηγορούμενοι, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και επιβολή εγγύησης 50.000 λιρών.

Όπως προβλέπει το δίκαιο της Βρετανίας, οι δύο κατηγορούμενοι μπορούν να επιχειρήσουν να κερδίσουν χρόνο προσβάλλοντας ενδεχόμενη απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου που θα ανάβει το «πράσινο φως» για την έκδοσή τους στην Ελλάδα.

Το δικαστήριο όρισε δικάσιμο για τις 3 Φεβρουαρίου και τότε θα εξετασθεί αν δικαιολογείται το αίτημα των ελληνικών αρχών για την έκδοσή τους. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν πως το ζευγάρι θα αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που προσφέρει το βρετανικό δίκαιο και δεν αποκλείεται να ζητήσουν αναβολή για διάφορους λόγους, κερδίζοντας χρόνο.

Οι δικαστικές αρχές πάντως, θα προχωρήσουν σε δημεύσεις ακινήτων που διατηρούν στην Ελλάδα οι δύο επιχειρηματίες ενώ παράλληλα ζητείται το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του ζεύγους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακίνητα που διαθέτει το ζευγάρι στην Ελλάδα τίθενται υπό καθεστώς δέσμευσης ενώ ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την διαβίβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη στοιχείων λογαριασμών που διατηρούν οι δύο σύζυγοι σε Κύπρο, Αγγλία και Ελβετία.

Υπό δέσμευση τίθενται συγκεκριμένα μία πετρόχτιστη βίλα στην Πεντέλη, ένας πύργος στη Μάνη και ένα εξοχικό στην Ευρυτανία.