Για κίνδυνο πολιτικής αβεβαιότητας ενόψει των ευρωεκλογών έκανε λόγο σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, ενώ παρενέβη και στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου τονίζοντας την ανάγκη, η Δικαιοσύνη να προχωρήσει όσο απαιτείται.
Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Αθήνα της προέδρου της ευρωπαϊκής οργάνωσης των εργοδοτών (Business Europe), Emma Marcegaglia, ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε συγκεκριμένα ότι με βάση το γεγονός πως το 2014 είναι έτος εκλογών, αναπόφευκτα υπάρχει και ένας βαθμός πολιτικής αβεβαιότητας. «Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι εταίροι θεωρούν ότι τα σημαντικά οικονομικά επιτεύγματα και η θετική οικονομική πορεία της χώρας θα ήταν εξασφαλισμένη αν επικρατούσε αυξημένη πολιτική βεβαιότητα στη χώρα».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις με το ΤΤ ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι «στη διαδικασία της θετικής αλλαγής που βλέπουμε στον τόπο μας χρειαζόμαστε και μια Δικαιοσύνη που να βλέπει, να ψάχνει και να μη φοβάται. Θα φανεί αντάξια των ευθυνών της αν προχωρήσει όσο μακριά χρειάζεται και όσο βαθιά απαιτείται», πρόσθεσε.
Και για την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς το 2014 ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ότι σημασία δεν έχει αν το ποσοστό θα είναι λίγο θετικό ή λίγο αρνητικό, αλλά η βελτίωση που καταγράφεται.
Η επικεφαλής της Business Europe ανέφερε από την πλευρά της ότι βασική προϋπόθεση για επενδύσεις αποτελεί το σταθερό φορολογικό πλαίσιο σε βάθος 5- 7 ετών τουλάχιστον ενώ τόνισε ότι στο βαθμό που οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ο ρυθμός εφαρμογής τους θα επιταχύνεται.
Η κ. Marcegaglia συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και κατέθεσε υπόμνημα με έξι προτάσεις για την προώθηση της ανάπτυξης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.
Οι προτεραιότητες στις οποίες πρέπει να δοθεί έμφαση κατά τη Business Europe είναι η τραπεζική Ένωση, η λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, η επανεξέταση της προσέγγισης στην ενεργειακή πολιτική και την κλιματική αλλαγή, η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και η δημιουργία νέων διεθνών επιχειρηματικών ευκαιριών.
Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά και ειδικότερα τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030, που πρόκειται να καθοριστούν το επόμενο διάστημα από την ΕΕ, η Business Europe ζητά οι στόχοι να τεθούν με μεγάλη προσοχή και ρεαλισμό. Ζητά επίσης να μην αναληφθούν φιλόδοξες υποχρεώσεις αν δεν διασφαλιστεί ότι θα ακολουθήσουν οι διεθνείς ανταγωνιστές της ΕΕ. Για τα εργασιακά η πρόταση της οργάνωσης (που εκπροσωπεί, υπενθυμίζεται, τους εργοδοτικούς φορείς από 35 ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) περιλαμβάνει άρση των διοικητικών εμποδίων για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας.
Ο κ. Δασκαλόπουλος επεσήμανε σχετικά ότι η σημασία της βιομηχανικής πολιτικής έχει συνειδητοποιηθεί πλήρως. Τόνισε ακόμη ότι η σύσταση διυπουργικής Επιτροπής για τη βιομηχανία που αποφασίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για την αντιμετώπιση του θέματος και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.