«Η δημόσια διοίκηση, πέρα από έλλειψη πόρων, βρίσκεται σε αυξανόμενη πίεση, με λιγότερο προσωπικό, νέους και αυστηρούς κανόνες και διαδικασίες οικονομικής διαχείρισης και σε ένα οργανωτικό πλαίσιο με υψηλό βαθμό ρευστότητας και συχνές και απροσδόκητες αλλαγές». Αυτό τόνισε η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού, μιλώντας στη 13η Ετήσια Διάλεξη του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του London School of Economics.
Όλα τα παραπάνω, κατά την κ. Σπανού, «επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην ικανότητα της διοίκησης να διεκπεραιώσει τα καθήκοντά της, ειδικά σε υπηρεσίες που συναλλάσσονται με το κοινό».
Επισήμανε δε ότι «μια γενική τάση να απαξιώνεται η δημόσια υπηρεσία και να αντιμετωπίζεται ως αποδιοπομπαίος τράγος για όλα τα δεινά, επιβαρύνει ένα αρνητικό πλαίσιο λειτουργίας. Περιορισμένοι πόροι και χρονική πίεση δεν εξορθολογίζουν αλλά ενισχύουν τις ελλείψεις της».
Αναφερόμενη στην ελληνική κοινωνία, η κ. Σπανού σημείωσε ότι είναι ιδιαιτέρως εμφανή τα σημάδια κοινωνικής εξάντλησης και μεταρρυθμιστικής κόπωσης, τονίζοντας ότι «οι πολίτες συχνά αναφέρουν στον Συνήγορο όχι απλά ένα γραφειοκρατικό ζήτημα αλλά την παντελή αδυναμία τους να εκπληρώσουν τις, οικονομικές κυρίως, υποχρεώσεις τους προς το κράτος».
Τέλος, η κ. Σπανού είπε ότι σε ένα κοινωνικά και πολιτικά φορτισμένο κλίμα, ακραίες θέσεις και πράξεις αναφύονται στην κοινωνία, καθιστώντας την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων βασική ανάγκη. Συμπλήρωσε δε ότι «σήμερα υπάρχει γενικευμένη απογοήτευση ενώ ένα αίτημα κοινωνικής δικαιοσύνης αντανακλάται στις αναφορές των πολιτών, για αναλογικότητα στην κατανομή των δημόσιων βαρών, την τήρηση των κανόνων και τη διαφάνεια».