Παγκόσμια ημέρα κατά του ιού του AIDS η 1η Δεκεμβρίου και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) με τη συνεργασία του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, προχώρησαν σε μία σημαντική κοινή δράση ενημέρωσης και κινητοποίησης των νέων.

Μία διαδραστική καμπάνια με κεντρικό μήνυμα «μηδένισέ το» που επιμελήθηκαν γνωστοί bloggers, το συγκρότημα micro καθώς και η παρουσιάστρια Μαίρη Συνατσάκη και το σύνθημα: «Μηδενίστε τις νέες HIV λοιμώξεις, μηδενίστε τους θανάτους από AIDS, μηδενίστε τις διακρίσεις», έγιναν αφορμή για μαζική κινητοποίηση των σπουδαστών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ με σκοπό την ενημέρωση, την επαγρύπνηση και την ουσιαστική προφύλαξη των νέων για την εξάλειψη της νόσου.

Στην εκδήλωση στην οποία παρέστησαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η πρόεδρος ΔΣ του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, Τζένη Κρεμαστινού, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία για την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα σύμφωνα με τα οποία υπάρχει μία μικρή μείωση σε σχέση με τον αριθμό των δηλωθέντων κρουσμάτων σε σχέση με το 2012 χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί εφησυχασμό. Αυτό τόνισε και στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορούμε να έχουμε κανέναν εφησυχασμό ως προς τα μέτρα που οφείλει να αναλάβει η Πολιτεία και το υπουργείο Υγείας ειδικότερα στον επιπολασμό του ιού του HIV. Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με τις δράσεις του όπως η ενημέρωση στα σχολεία, η διανομή δωρεάν συριγγών σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, τα προγράμματα δρόμου, η προσφορά στέγης σε οροθετικά άτομα, αποτελεί σήμερα βασικό βραχίονα στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου για την Ελλάδα» και συνεχάρη το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, τη διοίκηση και τους σπουδαστές του, που εδώ και πολλά χρόνια συμπλέουν με τις κινητοποιήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ ενάντια στην εξάπλωση του AIDS.

Η πρόεδρος ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Τζένη Κρεμαστινού αναφέρθηκε στις στοχευμένες δράσεις σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια με σημαντικά αποτελέσματα το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, στην επαγρύπνηση όλου του μηχανισμού υγείας προκειμένου να μειωθούν οι νέες μολύνσεις ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στη νέα διεθνή καμπάνια «getting2zero-Μηδένισέ το» που μιλά στη γλώσσα των νέων και φιλοδοξεί να μειώσει το στίγμα απέναντι στα οροθετικά άτομα αφυπνίζοντας ταυτόχρονα τη νεολαία ως προς τους τρόπους προφύλαξης.

Ειδικότερα όπως παρουσίασε η Ιωάννα Παυλοπούλου-δ/ντρια παρεμβάσεων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ:

– Αν και τα περιστατικά με AIDS δείχνουν μια σταθερή μείωση κατά 48% στο χώρο της Ευρώπης στη χρονική περίοδο 2006-2012 κυρίως λόγω της χορηγούμενης θεραπείας, ο αριθμός αντίστοιχα των νέων μολύνσεων αυξήθηκε κατά 113%, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη. Η αύξηση συνδέεται στενά με τη χαμηλή κάλυψη προγραμμάτων πρόληψης και χορήγησης αντιρετροϊκής θεραπείας. Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι που πήραν αντιρετροϊκή θεραπεία αυξήθηκαν σημαντικά στα έτη 2011-2012, αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί μόνο στο ένα τρίτο των ανθρώπων που τη χρειάζονται.

– Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, από την αρχή της επιδημίας έως το τέλος Οκτωβρίου του 2013, ο συνολικός αριθμός των HIV (+) ατόμων αντιστοιχεί σε 13.496, από τους οποίους οι 3.504 πάσχουν ήδη από AIDS, οι θάνατοι ανέρχονται σε 2.380 και περίπου 6.150 άτομα λαμβάνουν ήδη αντιρετροϊκή θεραπεία. Η πλειοψηφία των δηλωθέντων HIV οροθετικών ατόμων κατά τη στιγμή της δήλωσης είναι ηλικίας 25-40 ετών. Τόσο οι πάσχοντες από AIDS, όσο και οι θάνατοι έχουν μειωθεί δραματικά χάρη στη χορηγούμενη θεραπευτική αγωγή.

– Η επιδημία του HIV στη χώρα μας ακολούθησε μια ανοδική πορεία (Σχήμα 1), ενώ παρουσίασε μία σημαντική μεταβολή στην επιδημιολογική εικόνα το 2011 και το 2012. Για πρώτη φορά, ο HIV μεταδίδεται ταχύτατα και σε μεγάλη κλίμακα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) στην Αθήνα. Από το 2011 μέχρι τις 31/10/2013 έχουν δηλωθεί συνολικά στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 1.041 HIV οροθετικοί χρήστες, εκ των οποίων οι 63 έχουν εκδηλώσει AIDS και οι 42 έχουν καταλήξει.

Σχήμα 1: Δηλώσεις HIV λοίμωξης ανά 100.000 πληθυσμού.

– Το πρώτο δεκάμηνο του 2013 δηλώθηκαν 792 συνολικά περιστατικά HIV σε σύγκριση με τα 1.058 περιστατικά που δηλώθηκαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012. Η μείωση που παρατηρείται δεν μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια σε συμπεράσματα (πίνακας 1).

Πίνακας 1: Περιπτώσεις HIV λοίμωξης με βάση το έτος δήλωσης και την κατηγορία μετάδοσης

Συνεπώς: Σύμφωνα με τα δεδομένα, είναι σαφές ότι οι παρεμβάσεις για την πρόληψη της HIV λοίμωξης θα πρέπει να εστιάζονται σε νεαρότερες ηλικίες, στις ομάδες των ανδρών που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες και στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών.

Παράλληλα παρουσιάστηκε μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησαν οι σπουδαστές Δημοσιογραφίας και Οικονομίας-Διοίκησης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και επιμελήθηκε η εταιρία ερευνών GLOBAL LINK σε σχέση με τη στάση των νέων απέναντι στον ιό. Σύμφωνα με την έρευνα σε σχέση με πέρυσι οι νέοι δείχνουν να αντιλαμβάνονται περισσότερο τον κίνδυνο και τη σπουδαιότητα της χρήσης προφυλακτικού ακόμη και όταν έχουν μόνιμο σύντροφο. Αναγνωρίζουν σε σημαντικό βαθμό ότι χωρίς προφύλαξη ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό HIV/ AIDS είναι υπαρκτός ακόμη και σε τέτοιου είδους σχέση.

Συγκεκριμένα:

– Η πλειοψηφία των νέων (περίπου 95%) συμφωνεί ότι:

1. Η χρήση προφυλακτικού μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV/AIDS.
2. Ένα άτομο που φαίνεται υγιές μπορεί να έχει το HIV/AIDS.

– Υπάρχει ελλιπής ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης του ιού HIV/AIDS…

1. Μόνο οι 7 στους 10 νέους συμφωνούν ότι δεν μεταδίδεται ο ιός όταν κάποιος μοιράζεται το φαγητό με κάποιον που έχει τον ιό.
2. Μόνο το 55% των νέων συμφωνεί ότι δεν μεταδίδεται ο ιός από το τσίμπημα ενός κουνουπιού.

– Η πλειοψηφία των νέων (4 στους 10) είχαν την πρώτη τους ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή στην ηλικία 16-17 ετών. Αξιοσημείωτο είναι ότι 2 στους 10 την είχαν στην ηλικία 14-15 ετών.

– Χρήση του προφυλακτικού σε περίπτωση σχέσης με μόνιμο σύντροφο από την πλειοψηφία των νέων (62,5%), με μία αύξηση 4% σε σχέση με το 2012. Κυρίως κορίτσια και νεαρότερες ηλικίες φαίνεται να το χρησιμοποιούν περισσότερο. Αντίθετα, τα αγόρια και οι μεγαλύτερες ηλικίες 22+ δεν φαίνεται να το χρησιμοποιούν

– Διάσταση απόψεων σε αυτούς που δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό σε περίπτωση σχέσης με μόνιμο σύντροφο (34,4%), για το αν κινδυνεύουν ή όχι από τον ιό HIV :
Το 51% λέει ότι «δεν κινδυνεύει», ενώ το 48% αναγνωρίζει ότι «κινδυνεύει», με σημαντική αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με πέρσι.

– Το σύνολο σχεδόν των νέων (90,9%) δεν έχει κάνει το τεστ για τον ιό HIV/AIDS τους τελευταίους 12 μήνες. Όσοι έκαναν το τεστ είναι κυρίως οι γυναίκες και οι μεγαλύτερες ηλικίες 19+ ετών

– Η πλειονότητα των νέων (86,8%) πιστεύει ότι τα κρούσματα του HIV/AIDS στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με μείωση όμως 3 περίπου ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2012.

– Τέλος, όσον αφορά τον επηρεασμό της σεξουαλικής συμπεριφοράς των νέων από την οικονομική κρίση, φαίνεται ότι δεν έχει επηρεάσει την ερωτική τους διάθεση, η οποία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά έχει όμως περιορίσει τις εξόδους τους από το σπίτι, με συνέπεια λιγότερες ευκαιρίες για νέες γνωριμίες και συνεπώς, όσοι βρίσκονται σε σχέση, να έρχονται πιο κοντά με τη σχέση τους.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι συντελεστές της καμπάνιας του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, καθώς και η σπουδάστρια του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Μαρία Σαλταούρα που επιμελήθηκε το εικαστικό θέμα της καμπάνιας. Όλοι έδωσαν με τη σειρά τους το δικό τους μήνυμα στην νεολαία.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κων/νος Ροδόπουλος απευθυνόμενος στην νεολαία τόνισε: «Δανείζομαι το σύνθημα που χρησιμοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ “μην κολάς” για να σας πω τούτο: Μην “κολάτε” να μιλήσετε για το θέμα, μην “κολάτε” να ενημερωθείτε, για να μην “κολλήσετε”! Το AIDS, μπορεί να μην μας περνάει από το μυαλό αλλά μπορεί να περάσει στο αίμα μας. Ενημερωνόμαστε και ..μηδενίζουμε»!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο keelpno.gr.

Η Μαίρη Συνατσάκη παρουσιάστρια και blogger (www. mairiboo.com) με σπουδάστριες του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

Στο podium ο υπουργός Υγείας κος Άδωνις Γεωργιάδης. Στο panel, η Πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.- Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας κα Τζένη Κρεμαστινού με τον Πρόεδρο του ΙΕΚ ΑΚΜΗ κο Κωνσταντίνο Ροδόπουλο.

Ο πρόεδρος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κωνσταντίνος Ροδόπουλος και ο σύμβουλος διοίκησης Βαγγέλης Ροδόπουλος, ενημερώνονται από στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ για τα προγράμματα δράσης στη νεολαία.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η Ιωάννα Παυλοπούλου-δ/ντρια παρεμβάσεων ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και η Πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.- Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας κα Τζένη Κρεμαστινού

Οι bloggers, Ελένη Στασινοπούλου (www.missbloom.gr), Αλεξία Σακελλαρίου (www.smellslikefashion.com) και Xάρης Καριπίδης (www.fashionattendant.com), απευθύνουν το δικό τους μήνυμα στην νεολαία.

H Μαίρη Συνατσάκη που στο μήνυμά της τάχτηκε ενάντια στον κοινωνικό ρατσισμό και τον φόβο απέναντι στα οροθετικά άτομα.

Η Ελένη Στασινοπούλου με το σκηνοθέτη της καμπάνιας Γιώργο Δέδε και το Νίκο Μπιζένη των MICRO.

H Ειρήνη Ξανθοπούλου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ με το σύμβουλο διοίκησης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Βαγγέλη Ροδόπουλο, μαζί με τους bloggers και σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

Η σπουδάστρια φωτογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Μαρία Σαλταούρα που η φωτογραφία της με το μήνυμα «Μίλα γι’ αυτό που οι άλλοι δεν μπορούν να δουν», επελέγη από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ ως εικαστικό θέμα της καμπάνιας.

Ο Ηλίας Σκορδάς, αναλυτής της GLOBAL LINK που επεξεργάστηκε τα στοιχεία της έρευνας των σπουδαστών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ σχετικά με τη στάση των νέων απέναντι στο AIDS.

Η Ιωάννα Παυλοπούλου δ/ντρια παρεμβάσεων ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.