Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), χαιρετίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ορισμένων κρατών – μελών να μετεγκαταστήσουν ασυνόδευτους ανηλίκους από την Ελλάδα.
Μετά την ανακοίνωση της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, ότι ήδη επτά κράτη – μέλη εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μετεγκαταστήσουν στις χώρες τους τουλάχιστον 1.600 ασυνόδευτους ανηλίκους, ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων σχολίασε θετικά την πρωτοβουλία αυτή και υπενθυμίζει ότι χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε συνθήκες εντελώς ακατάλληλες, χωρίς επαρκή στέγη, εκτεθειμένα στο κρύο, αντιμετωπίζοντας ανασφάλεια, ακόμη και βία.
Ο Οργανισμός προχώρησε σε περίπου 50 συνεντεύξεις με τις εθνικές Αρχές και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να παρέχει πρακτικές προτάσεις στην Ε.Ε. και στα κράτη – μέλη της σχετικά με τη διαδικασία μετεγκατάστασης. Ταυτόχρονα, τα προέτρεψε να συμφωνήσουν σε μια απλή και πρακτική ροή εργασιών το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αποφευχθούν η έλλειψη σαφήνειας και οι καθυστερήσεις στη διαδικασία μετεγκατάστασης.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι συνεντεύξεις διεξήχθησαν μεταξύ του Νοεμβρίου 2019 και του Μαρτίου 2020 σε δέκα κράτη μέλη της Ε.Ε.: το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ολλανδία και την Πορτογαλία.
Επίσης, οι πρακτικές προτάσεις του FRA βασίζονται, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, σε διδάγματα από προηγούμενα υποχρεωτικά και εθελοντικά αντίστοιχα προγράμματα, και αφορούν σε όλα τα στάδια της διαδικασίας μετεγκατάστασης, από τον εντοπισμό των παιδιών μέχρι τη μεταφορά τους.
Μεταξύ άλλων, ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ζήτησε την εκτίμηση, πρωτίστως των οικογενειακών δεσμών των παιδιών σε άλλες χώρες, σε περίπτωση που έχουν το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των ιδιαίτερα ευάλωτων παιδιών, αλλά και να δοθούν στα παιδιά προς μετεγκατάσταση κατάλληλες πληροφορίες και προετοιμασία, ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει να περιμένουν κατά τη μετάβασή του στο άλλο κράτος.
Τέλος, σημειώνεται ότι η Ελλάδα, αλλά και το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, θα πρέπει να λάβουν επαρκή χρηματοδότηση για να ανταποκριθούν επαρκώς στις ειδικές ανάγκες προστασίας των ασυνόδευτων, ενώ ζητάει να αυξηθεί το ποσό που χορηγήθηκε σε προηγούμενα προγράμματα προς τα κράτη μέλη αναχώρησης και υποδοχής.
Αναλυτική έκθεση σχετικά με τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών, τις προκλήσεις και τις καλές πρακτικές του παρελθόντος, θα δημοσιεύσει ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων τον ερχόμενο Μάιο.