Νέα αύξηση παρουσίασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας.

Από 331 που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, από χθες Δευτέρα σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 352 κρούσματα, καθώς βγήκαν θετικά τα αποτελέσματα σε ακόμη 21 δείγματα. Από αυτά, 51 είναι απροσδιόριστης προέλευσης τα οποία και ανησυχούν τους ειδικούς

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, είπε ότι από το σύνολο των κρουσμάτων νοσηλεύονται τα 65, σε νοσοκομεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πατρών. Εννέα νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε άνδρες που ζουν στην Αττική.

Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 4.320 εργαστηριακά δείγματα. Από το σύνολο των κρουσμάτων που έχουν νοσηλευθεί, τα δέκα έχουν πάρει εξιτήριο

Η χώρα μας θρηνεί ήδη τέσσερις νεκρούς, ενώ δύο χωριά στην Κοζάνη έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Ο κορονοϊός «προτιμά» τους άνδρες

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητή λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα, η νόσος COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός φαίνεται να «προτιμά» τους άνδρες καθώς το 51% των κρουσμάτων είναι γένους αρσενικού.

Επίσης, και τα τέσσερα άτομα που έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου ήταν άνδρες, κατά μέσο όρο 68,2 ετών, και όλοι με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό λόγω υποκείμενων νοσημάτων.

Προβληματίζουν τα «απροσδιόριστης μετάδοσης» κρούσματα

Έντονη είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός για τα «απροσδιόριστης μετάδοσης» κρούσματα, καθώς από τους 352 ασθενείς, οι 51 δεν έχουν προσδιορισμένη πηγή μετάδοσης, δηλαδή πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό σε ενδημική περιοχή ή στενή επαφή με πάσχοντα.

Μάλιστα σε μια μόλις ημέρα από την Κυριακή έως τη Δευτέρα αυξήθηκαν από 44 στα 51 κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς τεκμηριώνει την «διασπορά στην κοινότητα», δηλαδή πέραν των δύο ήδη γνωστών κύκλων μετάδοσης του ιού.

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση ο κ. Τσιόδρας έκανε εκτεταμένη αναφορά στην οικονομική ενίσχυση του ΕΣΥ και την προετοιμασία των νοσοκομείων, για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής υγειονομικής ανάγκης.