Τον προϋπολογισμό του έτους 2014, ύψους 371,2 εκ. ευρώ, ενέκρινε, στην αποψινή, ειδική συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα αποτελέσματα που αρχίζουν να φαίνονται από τις προσπάθειες που καταβάλλει η διοίκηση εδώ και τρία χρόνια (από τη στιγμή που ανέλαβε), ενώ αναφερόμενος στο φόρο ακίνητης περιουσίας, επανέλαβε ότι, σαφώς είναι υπέρ της «μετακίνησης» του φόρου στους δήμους, όμως «όχι τώρα», καθώς πρέπει – κατά τον ίδιο- να ξεκαθαριστεί το θέμα.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, αποχώρησαν οι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης, της παράταξης «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη» (με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Γκιουλέκα), καθώς, όπως είπε -στη διάρκεια της ομιλίας του ο δημοτικός σύμβουλος Βενιαμίν Καρακωστάνογλου «καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό και θα αποχωρήσουμε από την αίθουσα».
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης αποχώρησαν από την αίθουσα -με μοναδική εξαίρεση τη σύμβουλο Άννα Ευθυμίου που συνέχισε να παρίσταται στη συζήτηση- και στη συνέχεια επανήλθαν στη συνεδρίαση και, τελικά, ψήφισαν κατά του προϋπολογισμού.
Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν, επίσης, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη» Χρήστος Μάτης, ενώ λευκό ψήφισε ο επικεφαλής της παράταξης «Εξουσία Πολιτών» Μάκης Στεργίου.
Στην εισήγησή του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αρβανίτης τόνισε ότι, ο προϋπολογισμός του 2014 κεφαλαιοποιεί τη χρηστή και σφικτή δημοσιονομική διαχείριση, τις αλλαγές σε όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας, του εκσυγχρονισμού των διοικητικών δομών και τις εκπτώσεις που επιτυγχάνονται στα έργα.
Ο προϋπολογισμός διαμορφώνεται σε 371,2 εκ. ευρώ, μειωμένος κατά οκτώ εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2013. Κύρια χαρακτηριστικά του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2014 είναι η περιστολή δαπανών. Μοναδική εξαίρεση τα κονδύλια της υπηρεσίας κοινωνικής πολιτικής (σ’ αυτήν ανήκει το προσωπικό από τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ και οι μεταφερόμενες υπηρεσίες της Πρόνοιας της πρώην Ν.Α.Θ). Κι’ αυτό διότι, οι δαπάνες για δραστηριότητες Κοινωνικής Πολιτικής, τόσο με ίδια έσοδα του δήμου, όσο και με χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων στα οποία εντάχθηκε ο δήμος και από τα οποία χρηματοδοτήθηκε, αυξήθηκαν κατά 30,71%, σε σχέση με το 2013.