Αντικείμενο αντεγκλήσεων έγινε σήμερα ο προϋπολογισμός του δήμου Αθηναίων για το 2014 που ψηφίσθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η παράταξη του κ. Νικήτα Κακλαμάνη αποχώρησε από την ψηφοφορία και ο κ. Κακλαμάνης κατηγόρησε τον δήμαρχο Αθηναίων ότι δεν ενημέρωσε εγκαίρως και επαρκώς το δημοτικό συμβούλιο για τον προϋπολογισμό.
Όπως χαρακτηριστικά είπε «απέστειλε ένα συνονθύλευμα από χαρτιά μόλις την περασμένη Παρασκευή, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι το δημοτικό συμβούλιο θα γίνει Τρίτη αντί για Πέμπτη» και μόλις «60 λεπτά πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση έφτασε στα μέλη του δημοτικού συμβούλιο η αιτιολογική έκθεση σε μια απλή κόλλα Α4 αντί τεύχους, που έπαιρναν από την προηγούμενη δημοτική αρχή όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι».
Ο κ. Κακλαμάνης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, υποστήριξε ότι το Παρατηρητήριο του υπουργείο Εσωτερικών χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό «μη ρεαλιστικό» και ότι το συνολικό χρέος του δήμου για πρώτη φορά ξεπερνά το σύνολο των τακτικών εσόδων με συνέπεια ο δήμος Αθηναίων να οδηγηθεί σε Εποπτεία.
Ο δήμαρχος Αθηναίων από την πλευρά του σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι «η δημοτική αρχή σέβεται τον φορολογούμενο, το δημόσιο χρήμα και την πόλη». Είπε ότι ο δήμος μείωσε το δανεισμό από 220 εκατ. ευρώ σε περίπου 190 εκατ. ευρώ. Σημείωσε ότι μειώθηκε το κόστος του «Αθήνα 9,84FM» από 13,7 εκατ. ευρώ ετησίως σε 4,3 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το Δημοτικό Βρεφοκομείο, είπε, κάθε παιδί σήμερα στοιχίζει 4.500 ευρώ ετησίως, ενώ επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής κόστιζε 10.000 ευρώ. «Αν αυτό δεν είναι κακοδιαχείριση και σπατάλη, τότε τι είναι;» διερωτήθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε τον προϋπολογισμό, καθώς -όπως σημειώθηκε- οι πόροι του προέρχονται κατά 25% από κρατική χρηματοδότηση και κατά 75% από φόρους, τέλη, παράβολα και πρόστιμα. Σημείωσαν ότι αναμένονται νέες μειώσεις σε κονδύλια που προορίζονται για τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία, τα δημοτικά ιατρεία και άλλες βασικές κοινωνικές δομές.
Μάλιστα, υποστήριξαν ότι το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα μείωση, κατά 500 εκατ. ευρώ, στη χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μοιραία, η δημοτική αρχή θα φέρει πρόταση αναθεώρησης του προϋπολογισμού προς τα κάτω.
Για ανάληψη των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης από τον ιδιωτικό τομέα, κατηγόρησε η «Ανοιχτή Πόλη» τον προϋπολογισμό και σημείωσε ότι «ο σημερινός προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες της πόλης των ανθρώπων της».
Όπως σημειώθηκε, ήδη ο προϋπολογισμός μειώθηκε κατά 12% (από 874,5 εκατ. ευρώ το 2013 σε 773,3 εκατ. ευρώ το 2014). Στα 773,3 εκατ. ευρώ, τα έσοδα από το κράτος ανέρχονται σε 175,6 εκατ. ευρώ (24%), ενώ τα 65,2 εκατ, ευρώ αφορούν τα προνοιακά επιδόματα και τα 3,4 εκατ. ευρώ την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων. Δηλ. τα 68,6 εκατ. ευρώ αποτελούν πόρους που απλώς μεταφέρονται σε τρίτους. Στα 68,6 εκατ. ευρώ που εισπράττονται από τους δήμους για λογαριασμό τρίτων θα πρέπει να υπολογισθούν και άλλα 60,4 εκατ. ευρώ που αφορούν εισπράξεις υπέρ του Δημοσίου και τρίτων. Άρα το σύνολο των εσόδων υπέρ τρίτων ανέρχεται στο 16,7% του προϋπολογισμού.
Η τραγική εικόνα των εσόδων του προϋπολογισμού αποτυπώνεται και στο σκέλος των εξόδων. Η μη είσπραξη βεβαιωμένων υπολοίπων παρελθόντων οικονομικών ετών ανέρχεται σε 278 εκατ., ενώ σε 63,7 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι μεταβιβάσεις εσόδων σε τρίτους και σε 3,1 εκατ. ευρώ οι μεταβιβάσεις προς τις σχολικές επιτροπές. Τέλος 61,1 εκατ. ευρώ είναι οι λοιπές αποδόσεις υπέρ τρίτων (ασφαλιστικά ταμεία κλπ). Συνολικά 405,9 εκατ. ευρώ επί συνόλου 773,36 εκατ. ευρώ αφορούν είτε λογιστικά έξοδα είτε ποσά που ο δήμος μεσολαβεί να μεταφερθούν σε τρίτους.