Αύριο το πρωί θα αποφασιστεί τελικά εάν θα ξεκινήσει ή θα αναβληθεί η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, για την οποία ο πρώην δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης δεν πρόλαβε, λόγω παρέλευσης του ωραρίου, να δικάσει την υπόθεση σήμερα, δεύτερη ημέρα της συνεδρίασής του. Με δεδομένη την απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, που δεσμεύει τα μέλη του να μην δικάζουν την τρίτη μέρα στα Εφετεία, εφόσον μέχρι τότε η ακροαματική διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει, οι συνήγοροι υπεράσπισης δύο κατηγορούμενων, ζήτησαν από το δικαστήριο να αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεσης. Το ίδιο αίτημα διατύπωσε κι ο συνήγορος του επίσης καταδικασθέντος σε ισόβια κάθειρξη, Παναγιώτη Σαξώνη.
Αντίθετα, οι συνήγοροι υπεράσπισης του κ.Παπαγεωργόπουλου και του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια (επίσης καταδικασθείς σε ισόβια) ζήτησαν να ξεκινήσει κανονικά η δίκη, επικαλούμενοι τον νόμο 4022/11, που, σύμφωνα με τον ισχυρισμό τους, προβλέπει ότι για τις υποθέσεις που παρουσιάζουν μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον και δημόσιο συμφέρον δεν επιτρέπεται η δυνατότητα αναβολής.
Μάλιστα, παίρνοντας το λόγο από το δικαστήριο, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε την επιθυμία του να ξεκινήσει η δίκη. «Σας παρακαλώ να γίνει σήμερα η δίκη. Ο νομοθέτης άλλωστε ορίζει να εκκαθαρίζονται το συντομότερο δυνατό οι υποθέσεις όπου εμπλέκονται δημόσια πρόσωπα. Γνωρίζετε άλλωστε και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα», είπε ο Β. Παπαγεωργόπουλος για να του απαντήσει η προεδρεύουσα του δικαστηρίου, πρόεδρος Εφετών Καλλιρρόη Χειμαριού, ότι “το δικαστήριο δεν το ενδιαφέρει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα».
Τελικά, ο εισαγγελέας της έδρας, αντιεισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Νάιντος, απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων των Β. Παπαγεωργόπουλου και Μ. Λεμούσια, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος που επικαλέστηκαν δεν ισχύει σε περιπτώσεις μη εν ενεργεία αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (παρά μόνο σε περιπτώσεις εν ενεργεία υπουργών, βουλευτών και αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή μη ενεργεία βουλευτών και υπουργών, εφόσον τα αδικήματα που τους καταλογίζονται τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους). Στο σημείο αυτό, το δικαστήριο διέκοψε για να ανακοινώσει, αύριο το πρωί στις 9, την απόφασή του, δηλαδή εάν θα ξεκινήσει ή όχι την εκδίκαση.
Νωρίτερα, κατά την είσοδό του στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και επευφημίες από συγγενείς, φίλους και υποστηρικτές του. «Γειά σου Βασίλη, είσαι αθώος», ακούστηκε από κάποιους υποστηρικτές του, με αποτέλεσμα η πρόεδρος του δικαστηρίου να διατάξει την αποβολή όσων φώναξαν από το ακροατήριο. «Αυτά να τα κάνετε στα σπίτια σας, στα καφενεία κι όπου αλλού σας αρέσει», είπε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί, ότι για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης (σύμφωνα με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης, το ταμειακό “άνοιγμα” ανήλθε σε περίπου 18 εκατ. ευρώ), καταδικάστηκαν, σε ισόβια κάθειρξη ο Β. Παπαγεωργόπουλος, το άλλοτε «δεξί του χέρι», ο Μ. Λεμούσιας κι ο πρώην ταμίας του δήμου Π. Σαξώνης, ενώ ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών επιβλήθηκαν, αντιστοίχως, στους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας. Στους δύο τελευταίους το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, με αποτέλεσμα να αφεθούν υπό όρους ελεύθεροι, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο εφετείο.