Η παρατήρηση και η πρόγνωση του καιρού, καθώς και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αποτελούν το αντικείμενο εκδήλωσης που συνδιοργανώνουν σήμερα το απόγευμα η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, η Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία (ΕΜΤΕ), το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Η αφιερωμένη στη Μετεωρολογία εκδήλωση που αρχίζει στις 18.00 έχει ελεύθερη είσοδο και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, που θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά μετεωρολογικά όργανα, να μάθουν πώς λειτουργούν, να μιλήσουν με τους επιστήμονες που ασχολούνται με την πρόγνωση του καιρού και να ενημερωθούν για τον καθοριστικό ρόλο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην αποσταθεροποίηση του κλίματος.
Μεταξύ άλλων οι επισκέπτες θα δουν θερμόμετρα και θερμογράφους (για την μέτρηση της θερμοκρασίας του αέρα) υγρογράφους (για την μέτρηση της ατμοσφαιρικής υγρασίας), ανεμόμετρα (για την μέτρηση της έντασης του ανέμου), ανεμοδείκτες (για την μέτρηση της διεύθυνσης του ανέμου), ηλιογράφους (για την μέτρηση της ηλιοφάνειας), πυρανόμετρα και πυρηλιόμετρα (για την μέτρηση της ολικής, διάχυτης και άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας). Επίσης, θα δουν από κοντά φορητούς μετεωρολογικούς σταθμούς, μετεωρολογικό κλωβό, καθώς και μετεωρολογικό μπαλόνι με ραδιοβολίδα για την μέτρηση των μετεωρολογικών στοιχείων καθ’ ύψος στην ατμόσφαιρα.
Στην εκδήλωση, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την αξιοποίηση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT), θα προβληθεί σχετικό βίντεο, ώστε οι επισκέπτες να ενημερωθούν για τα «άγρυπνα μάτια» που παρατηρούν από ψηλά τον καιρό.
Ακόμα, θα υπάρχει έκθεση γραμματοσήμων με θέμα «Η κλιματική αλλαγή στα γραμματόσημα του κόσμου», η οποία θα περιλαμβάνει περισσότερα από 100 γραμματόσημα και έχει ήδη παρουσιαστεί σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τα γραμματόσημα προέρχονται από 60 χώρες απ’ όλο τον κόσμο και έχουν ως θέμα την κλιματική αλλαγή.
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ένα «Μετεω-παιχνίδι» με θέμα τον καιρό για παιδιά από οκτώ ετών και πάνω, θα γίνουν επιδείξεις πειραμάτων σχετικών με τα μυστικά των καιρικών φαινομένων, καθώς και ομιλία του ομότιμου καθηγητή Χρήστου Ζερεφού, ακαδημαϊκού, προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, με τίτλο: «Η ανθρωπογενής αποσταθεροποίηση του κλίματος και η σημασία της Μετεωρολογίας στη διάγνωσή της» (στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου).
Τέλος, στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας συνεχίζεται η ενότητα «Επιστήμη παντός καιρού!», κάθε Σάββατο και Κυριακή, έως τις 10 Νοεμβρίου.