Ένα εμβληματικό έργο για την Άρτα και την Πολιτιστική Κληρονομιά της Ηπείρου, το Οθωμανικό Τέμενος Ιμαρέτ, οδεύει προς την αποκατάσταση και αξιοποίηση του, συμβάλλοντας και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Συγκεκριμένα με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εγκρίθηκαν οι δύο μελέτες που είχαν υποβληθεί. Πρόκειται για την Αρχιτεκτονική και Στατική για την Αποκατάσταση του Οθωμανικού Τεμένους Ιμαρέτ και του περιβάλλοντος αυτού χώρου καθώς και τη συντήρηση για την καταγραφή προβλημάτων δομικών υλικών.
Η χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης είναι εξασφαλισμένη από την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία έχει δεσμευμένους πόρους ύψους 1.000.00ο ευρώ.
Το Ιμαρέτ
Το Ιμαρέτ είναι ένα σημαντικό μνημείο και η ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά της Άρτας. Κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα από τον Φαΐκ Πασά, πρώτο Οθωμανό κατακτητή της Άρτας. Το τζαμί κατασκευάστηκε με υλικά τα οποία μεταφέρθηκαν από τον παλαιό βυζαντινό ναό της Παρηγορήτισσας, από την αρχαία Νικόπολη αλλά και από διάφορα αρχαία κτίσματα της Αμβρακίας.
Το τζαμί υπήρξε θέατρο μαχών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.
Μετά την απελευθέρωση της Άρτας, το τζαμί είχε μετατραπεί σε εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Ρώσο. Το 1938 με βασιλικό διάταγμα ανακηρύχθηκε σε διατηρητέο ιστορικό χώρο.