Με αίτημα να μην προχωρήσει η προτεινόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία καταλύεται, όπως λένε, η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ, μέλη των θεραπευτικών κοινοτήτων, συγγενείς, φίλοι και εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ έκαναν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.
Απαίτηση των συγκεντρωμένων, η διατήρηση του ΚΕΘΕΑ και το δικαίωμα στη δωρεάν, εθελοντική, στεγνή (χωρίς υποκατάστατα και φάρμακα) απεξάρτηση.
«Με το διορισμό έμμισθων επικεφαλής στο διοικητικό συμβούλιο, που προσδοκά η κυβέρνηση, καταρρέει όλο το θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Μυλωνάς, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ «Εξέλιξις».
Εδώ και 37 χρόνια που λειτουργεί ο οργανισμός, το διοικητικό συμβούλιο εκλέγεται από όλα τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας, τα συμβούλια γονέων και τους εργαζομένους, κάθε δυο χρόνια, εξηγεί ο κ. Μυλωνάς. «Ετσι επιτυγχάνεται η αυτονομία, ο σχεδιασμός με βάση κάθε περιοχή εξάρτησης και η αυτοδιαχείριση των θεραπευτικών κοινοτήτων. Το επιτυχημένο αυτό μοντέλο έχει αναγνωριστεί διεθνώς, άλλωστε το ΚΕΘΕΑ αποτελεί σύμβουλο-οργανισμό του ΟΗΕ και συμμετέχει σε όλα τα διεθνή όργανα. Αν αλλάξει η δομή του, χάνει την υπόστασή του και θα σταματήσει πια να είναι ένας από του οχτώ επιλεγμένους συμβούλους του ΟΗΕ», προσθέτει ο κ. Μυλωνάς.
Ποτέ δεν έχει δώσει αφορμή το ΚΕΘΕΑ να αμφισβητήσει κανείς την ακεραιότητα, την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και την άρτια λειτουργία του, επισημαίνει ο κ. Μυλωνάς. Άλλωστε οι προϋπολογισμοί κατατίθενται και εγκρίνονται κάθε χρόνο, ενώ ο ίδιος ο οργανισμός ελέγχεται τόσο από ορκωτούς λογιστές, όσο και από το γενικό λογιστήριο του κράτους, τονίζει.
«Το ΚΕΘΕΑ μάς προσέφερε ζωή, μάθαμε να ζούμε με αξίες και μαζί με τους ανθρώπους. Να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας και να μην τα πνίγουμε στις ουσίες. Να βάζουμε όρια στους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Είναι σημαντικό να έχεις ανθρώπους να σε στηρίζουν – έως τώρα ήμασταν μόνοι μας», λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δυο μέλη θεραπευτικών κοινοτήτων ο Αλέξανδρος, 25 χρονών, και ο Γιώργος, 43, που αγωνιούν για τη συνέχιση των των προγραμμάτων, στα οποία συμμετέχουν.
Μετά τη λήξη της διαμαρτυρίας, οι συγκεντρωμένοι επέστρεψαν στα θεραπευτικά προγράμματα, δηλώνοντας αποφασισμένοι να παλέψουν για όσα έχουν με κόπο κερδίσει.