«Έχουμε επίσημη πλέον ποινικοποίηση της ιδιοκτησίας με τη μονιμοποίηση και διεύρυνση του χαρατσιού προς όλες τις κατευθύνσεις», εκτιμά ο γραμματέας της Ένωσης Δανειοληπτών Καταναλωτών Γιάννης Βασαριώτης σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για την καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ). Αυτό ουσιαστικά εισπράττουν οι καταναλωτές, συνεχίζει ο ομιλητής και χαρακτηρίζει δικαιολογημένη την έντονη ανησυχία τους γιατί «όπως βλέπουμε σε όλα τα νομοσχέδια του τελευταίου τριμήνου αλλά και στο παρελθόν, άλλες συζητήσεις γίνονται στα επιμέρους τραπέζια της τρικομματικής κυβέρνησης και άλλα νομοσχέδια κατατίθενται».
Ο ίδιος λέει, ο υπολογισμός του ΕΦΑ γίνεται με βάση το τετραγωνικό μέτρο και όχι με βάση την αξία της ιδιοκτησίας, «γεγονός το οποίο σίγουρα θα δημιουργήσει αδικημένους». Επίσης αναφέρεται στο ζήτημα των αγροτών όπου δεν προσδιορίζεται ποιοι είναι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Γιατί όπως είναι γνωστό, προσθέτει, στη χώρα μας χιλιάδες είναι οι κάτοχοι αγροτεμαχίων οι οποίοι ζουν στα αστικά κέντρα και δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Το ερώτημα είναι «τι μπορεί να συμβεί σε αυτούς με έναν ενδεχόμενο τέτοιο φόρο».
Για τη φημολογούμενη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου ο κ. Βασαριώτης εκτιμά ότι στο τέλος θα οριστεί αφορολόγητο και υπογραμμίζει ότι την Ένωση ενδιαφέρει περισσότερο η κοινωνική αδικία που θα επιφέρει η υλοποίηση αυτής της εξίσωσης με τα 33 κλιμάκια και όλα τα διευρυμένα κριτήρια τα οποία έχουν δημοσιευτεί. Σχολιάζοντας τις «επιθυμίες» του υπουργείου για τον τρόπο συγκέντρωσης του ποσού των 3,17 δισ. που αιτείται η τρόικα, ο κ. Βασαριώτης αναφέρει πως αναμένεται να συμβούν τα εξής: Το πόσο των 1,7 δισ. να εισπραχθεί από τα αστικά ακίνητα και τα 600 εκατ. από ακίνητα νομικών προσώπων τα οποία «ίσως εισπραχθούν πιο εύκολα». Για το ποσό των 800 εκατ. από αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου οικόπεδα θεωρεί ότι «βρίσκεται τελείως στον αέρα» γιατί, όπως λέει, θα δημιουργηθεί μια πολύ μεγάλη κοινωνική μερίδα η οποία δεν θα μπορεί να πληρώσει τον φόρο, ενώ αδυνατεί ήδη να καλύψει τις απαιτήσεις του Δημοσίου ως προς το υφιστάμενο «χαράτσι» ή τις διευθετήσεις κληρονομιάς ή νομιμοποίησης των ακινήτων τους.
Συνεπώς με βάση τις εξαγγελίες του υπουργείου συνοψίζει ο ομιλητής , «πιστεύω ότι θα είναι μικρότερο το χαράτσι σε σχέση με το παρελθόν σίγουρα, αλλά θα έχουμε αδικημένους γιατί, εφόσον επιδιώκεται το τελικό νούμερο, θα δημιουργηθούν οι αναλογίες με βάση αυτό, το οποίο όμως σίγουρα δεν θα καταστεί δυνατόν να εισπραχθεί και θα έχουμε για μια ακόμη φορά ένα μέτρο το οποίο δεν απέδωσε».