Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να κατατεθεί το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που ετοιμάζει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τον περιορισμό των μικρών διαδηλώσεων στην Αθήνα, αλλά και σε όλες τις πόλεις της χώρας άνω των 100.000 κατοίκων, ώστε να μην παρακωλύεται η κυκλοφορία και να λειτουργεί η αγορά, μετά τη στήριξη που είχε ο υπουργός κ. Δένδιας από όλους τους φορείς με τους οποίους είχε σύσκεψη το μεσημέρι.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, Αναστάσιος Λιάσκος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης, ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Ηλίας Βλαχάκης, το μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Γιώργος Ζησιμάτος και ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙ.ΠΟ.ΚΑ) Δημήτρης Νικολακόπουλος καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων.
Στην εισαγωγική του ομιλία ο υπουργός τόνισε ότι το ΠΔ που προτείνεται, κατ’ αρχάς θα σέβεται το δικαίωμα των πολιτών στη διαμαρτυρία, αλλά παράλληλα θα κάνει αναφορές στις γενικές αρχές του δικαίου, της αναλογικότητας και σε υπάρχουσες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα σε περίπτωση παράβασης.
Σημειώνεται ότι οι κυρώσεις που θα περιλαμβάνονται στο ΠΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν σε παραβάσεις του ΚΟΚ.
Για να ενισχύσει την άποψή του για τη δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου για τον περιορισμό των μικρών διαδηλώσεων, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι το 2012, από τα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας, έγιναν 796 μικρές διαδηλώσεις που έκλεισαν κύριες αρτηρίες στο κέντρο της Αθήνας. «Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το κέντρο της Αθήνας έκλεινε κάθε μέρα δυόμισι φορές. Δεν νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα οποιαδήποτε πόλη στον κόσμο να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες, οποιαδήποτε κοινωνία να αναπτυχθεί, οποιαδήποτε οικονομία να υπάρξει, οιοσδήποτε πολίτης – όση υπομονή και αν έχει – να αντέξει μια τέτοια ταλαιπωρία».
Ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε ότι η κίνηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ έθεσε δύο ακόμα ζητήματα για την πόλη, για τα οποία ο δήμος έχει εκπονήσει πλήρεις νομοθετικές προτάσεις: Την παράνομη πορνεία και τους παράνομους οίκους ανοχής και τα κέντρα διασκέδασης. «Υπάρχουν εστίες ανομίας στην Αθήνα, που είναι ευκαιρία να τις πιάσουμε μία -μία και να δούμε τι θα μπορέσουμε να κάνουμε» σημείωσε ο κ. Καμίνης.
Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλου, ο οποίος πρότεινε να λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα για τους κανόνες που πρέπει να διέπουν την πραγματοποίηση των μικρών διαδηλώσεων και συγκεκριμένα:
-Πρώτον κάθε φορέας που διοργανώνει διαδήλωση να υποχρεώνεται να λαμβάνει πέντε ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της την έγγραφη άδεια της δημοτικής αρχής και της Αστυνομίας.
-Δεύτερον, κάθε φορέας που δεν μπορεί να διασφαλίσει την τάξη και την περιφρούρηση της διαδήλωσής του να συνεργάζεται υποχρεωτικά με την Αστυνομία και να ζητά πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης.
-Και τρίτον, όλες οι διαδηλώσεις να καταλαμβάνουν μία λωρίδα κυκλοφορίας, ώστε να μην αποκλείεται η πρόσβαση και η διέλευση από το κέντρο.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Λιάσκος, ανέφερε ότι η Αθήνα όλα αυτά τα χρόνια σηματοδοτούσε την εικόνα όλης της χώρας και ότι το κλείσιμο του κέντρου ουσιαστικά ακυρώνει την προσέλευση τουριστών, και σε ό,τι αφορά τα μέτρα που προωθούνται τα χαρακτήρισε αυτονόητα.
Στην προσβασιμότητα του κέντρου της Αθήνας επικέντρωσε τις παρατηρήσεις του ο γ.γ. του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Βλαχάκης, λέγοντας ότι το να κλείνουν οι σταθμοί του μετρό λόγω των διαδηλώσεων είναι καταστροφή για τους επαγγελματίες.
Λίγο διαφοροποιημένη ήταν η θέση του μέλους του Δ.Σ. της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, κ. Ζησιμάτου, ο οποίος δήλωσε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του υπουργείου, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του ότι τα αστυνομικά μέτρα μπορεί να εντείνουν τις κοινωνικές συγκρούσεις.
«Αυτό που θέλουμε είναι επιτέλους να αρχίσει να υπάρχει μια κουλτούρα, που θα επιβάλλει τον αυτοπεριορισμό και τον αλληλοσεβασμό όσων ασκούν και τα δικαιώματα της διαδήλωσης, όμως που θα επιτρέπουν και την ελεύθερη διακίνηση» υπογράμμισε ο κ. Ζησιμάτος και συμπλήρωσε: «Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει περιορισμός, συμφωνώ με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης, στο ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός κάθε διαδήλωσης, να υπάρχει ένας περιορισμός, ίσως σε μια λωρίδα. Νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, χωρίς να υπάρξουν συγκρούσεις, εντάσεις, γιατί είμαι απόλυτα βέβαιος ότι τέτοια μέτρα και σε τέτοιες εποχές οδηγούνε και σε εντάσεις ίσως χειρότερες. Άρα καλό είναι να κρατήσουμε μια αγορά σε ηρεμία, γιατί αυτό που ζητάμε εμείς εδώ και πολύ καιρό είναι η ηρεμία, γιατί ηρεμία δεν έχουμε είτε σαν έμποροι, είτε σαν άνθρωποι, είτε σαν διαδηλωτές και διαμαρτυρόμενοι πολίτες».
Ο κ. Δένδιας κλείνοντας τη σύσκεψη δήλωσε: «Η παρουσία σας εδώ σημαίνει ότι τουλάχιστον υπάρχει μία ευρύτατη και κοινωνική στήριξη και στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, του δημάρχου του μεγαλύτερου δήμου της χώρας και του προέδρου του Επιμελητηρίου, κατά συνέπεια νομίζω ότι μπορούμε να το προχωρήσουμε. Ξαναλέω, κανείς θα ευχόταν να είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο με μορφή νόμου. Αυτό που μπορεί να επιτευχθεί στο μέλλον είναι να φανεί η επιτυχία του μέτρου».
Σε ο,τι αφορά τα άλλα θέματα που έθεσε ο κ. Καμίνης, ο υπουργός τον κάλεσε να αναλάβει την πρωτοβουλία και τόνισε: «Πράγματι αυτά που λέτε είναι πολύ σημαντικά θέματα, ευχαρίστως είμαστε στη διάθεσή σας να τα παλέψουμε μαζί».