Ούτε το φετινό Πάσχα έκαναν «ανάσταση», οι έμποροι της Θεσσαλονίκης, καθώς ο τζίρος τους μειώθηκε, κατά μέσο όρο, γύρω στο 20% σε σχέση με πέρυσι.
Αυτό δείχνει έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΘ) σε δείγμα 100 εμπορικών καταστημάτων, που διεξήχθη την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας.
Το γεγονός ότι το φετινό Πάσχα ήταν το πρώτο κατά το οποίο δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι δεν έλαβαν το δώρο, έριξε την αγορά σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες με καταστήματα στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης δήλωσαν ότι είχαν έσοδα από τουρίστες, που έκαναν αγορές από τις επιχειρήσεις τους, αντισταθμίζοντας ενδεχομένως, ως προς έναν βαθμό, την απώλεια των ελλήνων καταναλωτών.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΣΘ, το 76% των ερωτηθέντων δήλωσε απογοητευμένο από την αγοραστική κίνηση κατά τις ημέρες του Πάσχα, με μέση πτώση τζίρου 20%. Ποσοστό 24% εξέφρασε, αντίθετα, την ικανοποίησή του από τον τζίρο που έκανε, όχι, όμως, γιατί τον είδε ν΄ αυξάνεται, αλλά γιατί τουλάχιστον παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Αναλύοντας τα στοιχεία ανά περιοχή, προκύπτει ότι η αρνητικότερη εικόνα εντοπίζεται στην περιοχή των οδών Ερμού- Βασιλέως Ηρακλείου- Δημητρίου Γούναρη, όπου το 100% των ερωτηθέντων δήλωσε αρνητική μεταβολή τζίρου, σε σχέση με το Πάσχα του 2012. Συνολικά στην περιοχή του ιστορικού κέντρου, το 82% υποστήριξε ότι είχε μειωμένο τζίρο και μόνον το 6% αυξημένο. Το 48% των επιχειρήσεων του ιστορικού κέντρου δήλωσε ότι διαπίστωσε καταναλωτική κίνηση από τουρίστες στο κατάστημα.
Στην περιοχή των οδών Εγνατία- Ίωνος Δραγούμη- Βενιζέλου, οκτώ στους δέκα εμπόρους είχαν μείωση τζίρου σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 16% δήλωσε ότι ο πασχαλινός κύκλος εργασιών παρέμεινε σταθερός στα περσινά επίπεδα. Στην περιοχή της Τσιμισκή- Αγίας Σοφίας- Μητροπόλεως- Προξένου Κορομηλά, το 76% είχε πτώση στον τζίρο του, σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 12% παρέμεινε στα ίδια περυσινά επίπεδα.
Εξίσου άσχημη είναι η εικόνα, που παρουσιάζει η αγορά της δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε αρνητική μεταβολή τζίρου σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα, συγκριτικά καλύτερη πορεία φαίνεται ότι διέγραψε η αγορά της ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπου «μόνο» το 55% κατέγραψε πτώση κύκλου εργασιών.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η διοίκηση του ΕΣΘ σημείωσε: «Η τραγική μείωση του τζίρου, η έλλειψη ρευστότητας, οι επισφάλειες πελατών, οι φορολογικές υποχρεώσεις και η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, η παντελής έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής και το παρεμπόριο έχουν φέρει την επιχειρηματικότητα στα όριά της. Γενική απαίτηση είναι η Πολιτεία να εφαρμόσει σταθερό περιβάλλον ενίσχυσης της ρευστότητας και ανάπτυξης της οικονομίας για την στήριξη των επιχειρήσεων, και όχι να πειραματίζεται εφαρμόζοντας το μοντέλο των 52 Κυριακών».