Για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνεδρίασης του 9ου Συμβουλίου Διαστήματος της ΕΕ και της ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) σε υπουργικό επίπεδο, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο 104,9 FM, ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς.
Η συνεδρίαση του συμβουλίου έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, υπό την κοινοτική Επίτροπο Elżbieta Bieńkowska (Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα), αρμόδια για θέματα Διαστήματος και η διάσκεψη είχε δύο σημαντικά μέρη, με το πρώτο να είναι εκείνο στο οποίο συμμετείχαν μόνο οι χώρες της ΕΕ και το δεύτερο να περιλαμβάνει, πέρα από την ΕSA, και διαστημικές υπηρεσίες από άλλες χώρες, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Νορβηγία, ο Καναδάς και η Ελβετία.
«Η συγκεκριμένη συνάντηση είχε να γίνει πολύ καιρό και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Πολωνής Επιτρόπου» όπως εξήγησε ο κ. Πρωτοπαππάς. Για την Ελλάδα η σημαντικότερη εξέλιξη αφορούσε την πρόταση για την εξέλιξη τεχνολογιών που έχουν σχέση με το θαλάσσιο στοιχείο.
«Κάθε χώρα έκανε τη δήλωση και την πρόταση πολιτικής της και η Ελλάδα με τον ΕΛΔΟ είχε συμμετοχή και επικεντρώθηκε σε δύο σημεία, το πρώτο από τα οποία είναι το “Maritime Initiative”. Με την Ελλάδα να είναι από τις μοναδικές δυνάμεις στον κόσμο στον χώρο της ναυτιλίας, η χώρα μας ήθελε να έχει μια πρωτοβουλία για το διάστημα και τη ναυτιλία, ούτως ώστε να προχωρήσουν οι διάφορες εφαρμογές για το διάστημα στα λεγόμενα “έξυπνα πλοία”, πλοία που τώρα πλέον με την τεχνολογία του Internet of Things (Ιντερνετ των Πραγμάτων), την Τεχνητή Νοημοσύνη και την εύκολη συνδεσιμότητα μέσω του Διαστήματος με τους δορυφόρους τηλεπισκόπησης θα μπορούν να αποδώσουν μια πολύ “έξυπνη” ναυτιλία με μείωση των λειτουργικών εξόδων και των ατυχημάτων» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ.
Ο κ. Πρωτοπαππάς σημείωσε μάλιστα πως οι εξελίξεις αυτές δεν αφορούν το μακρινό μέλλον. «Είναι χαρακτηριστικό πως η μεγάλη ασφαλιστική εταιρία “Loyds” ξεκίνησε να δίνει πιστοποιητικά έξυπνων πλοίων, πλοίων που θα λαμβάνουν από ειδική ομάδα της εταιρίας αυτά τα πιστοποιητικά, καθώς θα έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά» εξήγησε. Για αυτή δε την πρόταση ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και από άλλες χώρες. «Υπήρχε ενδιαφέρον και από την Πολωνία και από τη Μάλτα, για αυτό το Maritime Initiative και με αυτή τη στήριξη θα μπορούμε να το προχωρήσουμε, βρισκόμαστε σε επαφή με τη διαστημική υπηρεσία της Πολωνίας για να υπογράψουμε ένα πρωτόκολλο συνεργασίας για τη ναυτιλία, καθώς για την Πολωνία το ενδιαφέρον εντοπίζεται στη Βόρεια Θάλασσα» εξήγησε ο πρόεδρος του πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.
Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει πως το κλίμα είναι μια τεράστια νέα παγκόσμια αγορά διαστημικών τεχνολογιών. “Στις 17 Ιουνίου θα πάμε στο Παρίσι για να υπογράψουμε τη συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στο Διαστημικό Κλιματικό Παρατηρητήριο, ήτοι Space Climate Observatory, μια πρωτοβουλία του πρόεδρου Μακρόν, στην οποία έρχονται να συνδράμουν όλες οι διαστημικές υπηρεσίες που έχουν προσκληθεί. Μια προσπάθεια να χρησιμοποιούνται όλοι οι διαθέσιμοι διαστημικοί πόροι για την παρακολούθηση των κλιματικών αλλαγών και των φυσικών καταστροφών. Σε αυτή τη πρωτοβουλία ήδη ο ΕΛΔΟ έχει προτείνει να συμπεριληφθούν και οι πυρκαγιές” εξήγησε.
Κοινή πρόταση μαζί με τη γαλλική διαστημική υπηρεσία για τις πυρκαγιές
«Σημαντική είναι και η κοινή πρόταση που είχαμε υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ξεκινήσαμε να τη συζητούμε μαζί με τη γαλλική διαστημική υπηρεσία για τη δημιουργία ενός γεωστατικού συστήματος δορυφόρων, που θα μπορούν να παρακολουθούν διαρκώς την Ευρώπη και να ειδοποιούν σε περίπτωση πυρκαγιάς σε λιγότερο από ένα λεπτό. Να μπορεί έτσι σε μερικά λεπτά ο πλησιέστερος πυροσβεστικός σταθμός ή τα όποια εργαλεία κατάσβεσης να ειδοποιηθούν» εξήγησε ο κ.Πρωτοπαππάς, που τόνισε μάλιστα πως ένα τέτοιο σύστημα υπάρχει ήδη στις ΗΠΑ, την Κορέα και την Ιαπωνία. “Η πρόταση που κάνουμε στην ΕΕ είναι πιο αναβαθμισμένη, με πιο γρήγορο χρόνο απόκρισης και μεγαλύτερη έκταση παρακολούθησης” πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ. “Όλες οι χώρες δίνουν μεγάλη σημασία στο Διάστημα και τις εφαρμογές του, γιατί είναι ένας ιδιαίτερα αναπτυσσόμενος κλάδος που δίνει πολυσχιδή έσοδα σε μια χώρα που δραστηριοποιείται στο Διάστημα” τόνισε με έμφαση ο κ.Πρωτοπαοπάς συνοψίζοντας το σύνολο των συγκεκριμένων εξελίξεων.
Ο κ. Πρωτοπαππάς διατύπωσε τέλος την εκτίμηση πως οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών φανερώνουν την αξία της δημιουργίας του ΕΛΔΟ για τη χώρα σε διεθνές επίπεδο: «Μετά το μνημόνιο που υπεγράφη στο Κολοράντο Σπρίνγκς και η Ελλάδα παρουσιάζεται μέσω του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, του ΕΛΔΟ, στο νέο βίντεο προβολής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας (NASA) που αφορά τη συνεργασία για την αποστολή στη Σελήνη, μαζί με τις διαστημικές υπηρεσίες όπως η ESA, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία, η CNES, η γαλλική διαστημική υπηρεσία, η αντίστοιχη υπηρεσία της Γερμανίας, η ιαπωνική JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency)», τόνισε. Εξέλιξη που δείχνει πως «έχει σημασία πως δίκαια και σωστά είχε ιδρυθεί πριν από ένα χρόνο ο ΕΛΔΟ, γιατί αμέσως μετά τον ΕΛΔΟ, ίδρυσε διαστημικό Οργανισμό η Αυστραλία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και μετά η Πολωνία» κατέληξε.