Την άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για την ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας, ζήτησαν οι εκπρόσωποι της ναυτεργασίας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΝΑΤ, καθώς, όπως υποστήριξαν, τυχόν ψήφισή του θα μείωνε ακόμη περισσότερο τους ασφαλισμένους του ταμείου και θα συρρίκνωνε τα έσοδά του.

Το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου των ναυτικών συνεδρίασε στις 18/02/2013 με επταμελή σύνθεση προκειμένου να εξετάσει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου και να διατυπώσει τις απόψεις του, χωρίς όμως να ληφθεί κάποια επίσημη απόφαση.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν η αντιπρόεδρος του ΝΑΤ, Κυριακή Κωστάκου, δύο εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και τέσσερις από τη ναυτεργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση στην εισήγησή της διατύπωσε τις παρατηρήσεις της σε ορισμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, τα δύο μέλη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών τάχθηκαν υπέρ της ψήφισής του, ενώ τα τέσσερα μέλη της ναυτεργασίας ζήτησαν την άμεση απόσυρσή του.

Σύμφωνα με τη ναυτεργασία, με άρθρα του πολυνομοσχεδίου επέρχονται αλλαγές στις οργανικές συνθέσεις των πλοίων, ενώ απαλλάσσονται από εργοδοτικές εισφορές πλοιοκτήτες για αξιωματικούς πέραν της προβλεπόμενης σύνθεσης και για ναυτικούς που ναυτολογούνται σε θέσεις κατώτερου πληρώματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει μείωση των εσόδων του ταμείου των ναυτικών.

Επίσης, κάνουν λόγο για ανατροπή του καθορισμού ύψους της σύνταξης των ναυτικών.

Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΝΑΤ αποτελείται από 11 μέλη και νέος πρόεδρος στη θέση του Χρήστου Φωτίου πρόκειται να αναλάβει μετά και τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο δικηγόρος Γιώργος Θεοτοκάς.

Ο νέος πρόεδρος του ΝΑΤ είχε θέσει υποψηφιότητα με τη ΔΗΜΑΡ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στο Νομό Χίου.