Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, υπέγραψε την Παρασκευή 10 Μαΐου με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, ο οποίος εκπροσώπησε την ένωση εταιρειών ΟΤΕ-Βyte-Uni.Systems που αποτελεί τον ανάδοχο του έργου, τη σύμβαση για την υλοποίηση του «Κεντρικού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ)».

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε παρουσία της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιου Ράλλη και του Γενικού Γραμματέα Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρηγόρη Θεοδωράκη.

Το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων θα διασυνδέσει ηλεκτρονικά 21.000 φορείς του Δημοσίου, θα παράσχει 150.000 απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές σε δημόσιους λειτουργούς και θα εξοικονομεί 380 εκατ. ευρώ ετησίως για το Δημόσιο.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε: «Σήμερα κάνουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο βήμα, το οποίο θα μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο το ελληνικό Δημόσιο λειτουργεί εσωτερικά και φιλοδοξούμε, μαζί με το έργο της Εθνικής Ψηφιακής Πύλης, να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο πολίτες και επιχειρήσεις συναλλάσσονται με το Δημόσιο.

Η χώρα έχει πλέον Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, μπορεί και σχεδιάζει, με τρόπο ενιαίο και συγκροτημένο, τα βήματά της προς την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Είναι και ένα παράδειγμα πολιτικής επιλογής. Διότι, ενδεχομένως άλλοι, οι οποίοι περιφέρουν τις προηγούμενες υπουργικές τους θητείες ως παράσημα, να είχαν απλώς την επιλογή των απολύσεων στο Δημόσιο για την εξοικονόμηση πόρων.

Η δική μας επιλογή είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας, η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Δημοσίου και πολίτη, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών».

Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ανέφερε: «Σήμερα είναι μία μέρα χαράς και προοπτικής, καθώς γυρίζουμε σελίδα στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Με την ολοκλήρωση αυτού του έργου, η δημόσια διοίκηση θα αλλάξει κυριολεκτικά πρόσωπο.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου είναι η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε και αφορά στη λειτουργία των θεσμών της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, στη διαφάνεια και στην αποτελεσματικότητα.

Η μεταρρύθμιση ως έννοια πρέπει να αποκατασταθεί. Δεν αποτελεί μεταρρύθμιση η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, η απορρύθμιση και οι απολύσεις, αλλά η επένδυση σε μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του πολίτη».

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, σημείωσε: «Αυτή η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της έβαλε στόχο να αποδώσει στην ελληνική κοινωνία ένα Δημόσιο ανοιχτό σε δημοκρατικό έλεγχο, λειτουργικό για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, με ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας, με εξοικονόμηση πόρων.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός σχεδιάστηκε, νομοθετήθηκε και άρχισε να υλοποιείται. Σειρά μεταρρυθμίσεων στην καρδιά της δημόσιας διοίκησης, ίσως όχι ορατές τη στιγμή που εξελίσσονταν, όχι εντυπωσιακές τη στιγμή που συνέβαιναν, έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Κάποιοι επέλεξαν να πάρουν το κεφάλι των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους.

Και έκαναν όσα απαιτούνταν για τη δυσφήμηση των ανθρώπων της δημόσιας διοίκησης, με λειτουργίες κοινωνικού αυτοματισμού. Είμαστε απέναντι σε αυτή τη λογική. Έχουν γίνει πολλά έργα υποδομής και είναι στέρεα. Δεν γυρίζουν πίσω, έχουν μόνο μπροστά. Ανεξάρτητα αν κάποιοι τα είδαν ή δεν τα είδαν ή δεν θέλουν αν τα δουν, εμάς μας ενδιαφέρει να τα δουν οι Έλληνες πολίτες».

Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, υπογράμμισε: «Σήμερα ξεκινά η υλοποίηση ενός έργου το οποίο δεν συμβάλλει μόνο στη διαφάνεια και την αξιοπιστία του Δημοσίου, αλλά αλλάζει δομικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες για να εξυπηρετούν καλύτερα πολίτες και επιχειρήσεις.

Ένα έργο για το οποίο οι προηγούμενες Κυβερνήσεις μιλούσαν από το 2001, θα υλοποιηθεί σε δέκα μήνες, χρόνο ρεκόρ για τα διεθνή δεδομένα. Συμβάλλουμε έτσι στη διαμόρφωση ενός υγιούς πλαισίου για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας».

Ο Γενικός Γραμματέας Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρηγόρης Θεοδωράκης, ανέφερε: «Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων είναι από μόνο του ένα ολοκληρωμένο πακέτο ψηφιακών υπηρεσιών στη δημόσια διοίκηση. Έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων κρίσιμων έργων που θα αλλάξουν την εικόνα και τη λειτουργία του Δημοσίου.

Προχωρούν ήδη το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, το HRMS που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, η Εθνική Ψηφιακή Πύλη, το Ψηφιακό ΚΕΠ, κ.ά. Δίνουμε, λοιπόν, τέλος στη λογική των αποσπασματικών έργων, στα συστήματα που δεν διαλειτουργούν. Από το τέλος του 2019, το Δημόσιο θα μετασχηματιστεί ψηφιακά».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, τόνισε: «Το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων είναι ένα έργο-σταθμός για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη χώρα. Ένα έργο μεγάλο, σύνθετο και με πολλές προκλήσεις. Ένα έργο που ανοίγει την πόρτα στο μέλλον, προς όφελος του πολίτη.

Ο Όμιλος ΟΤΕ, ως κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα, έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία για να το φέρει εις πέρας με τον καλύτερο τρόπο, κάνοντας την καθημερινότητα όλων ευκολότερη, απλούστερη και καλύτερη».

Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Γιώργος Φλωρεντής και ο Chief Commercial Officer Business Segment του Ομίλου ΟΤΕ, Γρηγόρης Χριστόπουλος. Την εκδήλωση συντόνισε η Δημοσιογράφος Κάτια Αντωνιάδη.