Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής της υπόθεσης των ανώνυμων συκοφαντικών e-mail που αφορούσαν τους εργαζόμενους του ΑΠΕ – ΜΠΕ, με δήθεν πληροφορίες για την μισθοδοσία τους και την προσωπική τους ζωή, ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Καραγκούνης.
Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί «αν απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του ενός έτους για να δοθεί άδεια άρσης απορρήτου για δύο ύποπτα στοιχεία που ζητεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος», ο κ. Καραγκούνης τόνισε ότι πλέον η υπόθεση πήρε συγκεκριμένη πορεία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα προχωρήσει πολύ σύντομα.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως ανέφερε επ’ αυτού ο ερωτών βουλευτής, μετά από ένα χρόνο η δικογραφία της υπόθεσης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων επέστρεψε από την Εισαγγελία Αθηνών στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τόνισε «θέλω να ελπίζω ότι πια μπήκε στην τελική ευθεία διαλεύκανσης».
Αναπτύσσοντας στην Ολομέλεια της Βουλής την ερώτησή του ο κ. Κακλαμάνης είπε πως από τον Νοέμβριο του 2011 ο διευθυντής του τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κ. Σφακιανάκης, απέστειλε στον εισαγγελέα το θέμα της καταγγελίας περισσότερων από 60 εργαζόμενων στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για ύπαρξη συκοφαντικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς το πρόσωπό τους. Όπως τόνισε συγκεκριμένα, τα ανώνυμα ηλεκτρονικά μηνύματα για τα οποία έγινε έρευνα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εμπίπτουν στις διατάξεις περί εκβιασμού, συνεπώς η υπόθεση εντάσσεται στην κατηγορία των κακουργημάτων και ρώτησε γιατί η Δικαιοσύνη δεν έχει κινήσει ακόμη την διαδικασία.
«Όταν 84 δημοσιογράφοι του ΑΠΕ είτε απολύονται, είτε εξαναγκάζονται σε παραίτηση, είτε παραιτούνται οι ίδιοι κάτω από απίστευτες κατηγορίες προσωπικών δεδομένων, της προσωπικής τους ζωής, των σεξουαλικών τους προτιμήσεων και μέχρι τώρα μερικοί εξ αυτών δεν μπορούν να βρουν δουλειά, να χρειάζονται 18 μήνες για να δώσει άδεια η εισαγγελία για να αρθεί το απόρρητο για δύο στοιχεία που ζητούσε ο κ. Σφακιανάκης προκειμένου να διαλευκάνει την υπόθεση;» είπε συγκεκριμένα.
Ο βουλευτής ξεκαθάρισε πως δεν μέμφθηκε την πολιτική ηγεσία ότι μπορούσε να επισπεύσει και δεν το έκανε, αλλά τόνισε πως «έπρεπε να γίνει αυτό γνωστό, ώστε σε τέτοιες περιπτώσεις να μην κρατιέται και ο αριθμός πρωτοκόλλου που μπαίνει μια υπόθεση σε ένα εισαγγελικό γραφείο».
«Έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Κακλαμάνης και ειδικά για τέτοιες υποθέσεις που έχουν να κάνουν με το ηλεκτρονικό έγκλημα» απάντησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος παραδέχθηκε ότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι το επαρκέστατο για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη επεξεργάζεται ένα καλύτερο νομοθετικό πλαίσιο.
Πάντως, εξήγησε πως στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την ίδια εποχή που κατατέθηκε η συγκεκριμένη υπόθεση εκκρεμούσαν 40.000 δικογραφίες προς χρέωση στους εισαγγελείς, οπότε ο φόρτος εργασίας ήταν τεράστιος. Σημείωσε ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπήρξε αίτημα επίσπευσης για την συγκεκριμένη υπόθεση όπως και δεν υπάρχει και θέμα παραγραφής, ενώ πρόσθεσε πως στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται κι άλλη δημόσια υπηρεσία στην οποία έχει διαβιβαστεί δύο φορές για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Τέλος ο κ. Καραγκούνης ανέφερε ότι τώρα έχει πάρει μια συγκεκριμένη πορεία και πολύ σύντομα θα προχωρήσει.