Σκοπός μας είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο να αποκτήσει εξωστρέφεια και μέσα από νέες πρωτοποριακές δραστηριότητες να τεθούν οι προϋποθέσεις για την αύξηση της επισκεψιμότητάς του», δήλωσε μεταξύ άλλων ο νέος αναπληρωτής διευθυντής του ΕΑΜ, δρ. Γεώργιος Κακαβάς, στην άτυπη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους.
Ο κ. Κακαβάς, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Αύγουστο και όντας ήδη διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου από τον Φεβρουάριο 2012, θεωρεί τη θέση αυτή πρόκληση. «Πρόκειται για το καλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του κόσμου, το πρώτο σε ζήτηση σε όλες τις εκθέσεις, με έναν τεράστιο θησαυρό αρχαίων αντικειμένων από όλες τις ανασκαφές της Ελλάδας και ένα απόθεμα που θα μπορούσε να «γεμίσει» άλλα 10 αρχαιολογικά μουσεία», δήλωσε με έμφαση, τονίζοντας παράλληλα το καταπληκτικό δυναμικό των ανθρώπων που το στελεχώνουν.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ένα από τα πρώτα μελήματά του είναι η συμμετοχή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο πρωτοποριακό πρόγραμμα Google Art Project, στην πλατφόρμα του οποίου έχουν ήδη «ανέβει» τέσσερα ελληνικά μουσεία: Το Μουσείο Ακρόπολης, το Μπενάκη, το Κυκλαδικής Τέχνης και από τέλη Οκτωβρίου το Νομισματικό Μουσείο, «το μοναδικό δημόσιο μουσείο που συμμετέχει, έχοντας ξεκινήσει με 56 αντικείμενα και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν φτάσει τα 210», επισήμανε.
Επίσης, όπως πληροφόρησε, στις 9 Μαΐου 2013 ξεκινά η έκθεση «Σφραγίζοντας την ιστορία. Θησαυροί από ελληνικά μουσεία και συλλογές», που θα πραγματοποιηθεί στο Regional Archaeological Museum της Φιλιππούπολης στη Βουλγαρία, στην οποία το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα συμμετέχει με 40 έργα. Με χορηγούς την Alpha Bank και το ΙΚΕΑ Βουλγαρίας, η έκθεση θα περιλαμβάνει κυρίως σφραγιδόλιθους και θα έχει ως «άξονες» τη Δημοκρατία, τη θέση του ηγέτη μέσα στην ιστορία, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την Παιδεία και άλλες μεγάλες έννοιες.
Επιπλέον, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, η περιοδική έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, πρόκειται να παραταθεί στο ΕΑΜ μέχρι τον Αύγουστο του 2013, ο δε τόμος «Η τεχνολογία του πλοίου, του φορτίου, του Μηχανισμού», με μοναδικές πληροφορίες για την τεχνολογία στην αρχαιότητα, εκδόθηκε μόλις πρόσφατα με χορηγία της Cosmote.
«Ένα έκθεμα – Ένας τόπος – Ένας μύθος», λέγεται η πρόταση του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Αλέξανδρου Κακαβά (που δεν έχει καμία συγγένεια με τον διευθυντή του ΕΑΜ), η οποία βρίσκεται στα σκαριά και αφορά στην παραγωγή ενός τρίλεπτου φιλμ στην ελληνική γλώσσα και με αγγλικούς υπότιτλους.
Στόχος του η προβολή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε όλο τον κόσμο, αρχικά μέσω Ίντερνετ και αργότερα στις τηλεοράσεις. Σύμφωνα με αυτήν, ένα έκθεμα από το Μουσείο κι ένας καλλιτέχνης ή άνθρωπος των γραμμάτων θα «μιλάνε» για έναν μύθο από τον κοινό τους τόπο μέσα από την ολιγόλεπτη ταινία, η οποία θα προβάλλεται και σε γιγαντοοθόνη σε όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας, αλλά και έξω από το ΕΑΜ. Μέχρι στιγμής έχουν επιλεγεί 23 τέτοιοι τόποι, που είναι ταυτόχρονα και τουριστικοί προορισμοί.
Στην «εξωστρέφεια» του ΕΑΜ συγκαταλέγονται και άλλου είδους εκδηλώσεις (μουσική, θέατρο, χορός), καθώς και πρωτοποριακά event που θα πραγματοποιηθούν στον κήπο αλλά και μέσα στις αίθουσες του Μουσείου, η περίφραξη του οποίου εντάσσεται μέσα στις προτεραιότητες του νέου αναπληρωτή διευθυντή του, μια πρόταση που θα επανέλθει, όπως είπε, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Τέλος, δήλωσε αποφασισμένος να αυξήσει το προσωπικό (που σήμερα είναι 129 άτομα) μέσω πρόσληψης από ΜΚΟ, ώστε το Μουσείο να ανταποκριθεί στις νέες δράσεις.