«Οι Ισραηλινοί βλέπουν με μεγάλη ανησυχία την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην ελληνική πολιτική σκηνή» λέει ο ισραηλινός καθηγητής της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Χάιφας, Άνχελ Χοραπσίεφ.
Ο ισραηλινός καθηγητής βρέθηκε στη χώρα μας για να μετάσχει σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.
«Βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία στο Ισραήλ την άνοδο της Χρυσής Αυγής και ελπίζουμε ότι δεν θα είναι τόσο δυνατή στο μέλλον» σημειώνει για το «φαινόμενο Χρυσή Αυγή».
«Ελπίζω οι Έλληνες να καταλάβουν ότι η άνοδος της Χρυσής Αυγής δεν θα λύσει τα προβλήματα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα δικτατορία. Η Ελλάδα έχει πικρή εμπειρία από τη δικτατορία της άκρας δεξιάς και ελπίζω ότι οι δυνάμεις, που αντιστέκονται σε αυτή θα γίνουν πιο δυνατές. Είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες δεν θέλουν μια καινούργια δικτατορία» τονίζει.
Αναφερόμενος στις αιτίες του φαινομένου Χρυσή Αυγή και ιδιαίτερα στην παράνομη μετανάστευση, ο καθηγητής Χοραπσίεφ τονίζει πως και στο Ισραήλ υπάρχει νόμιμη και παράνομη μετανάστευση. «Δεν θα βρούμε λύση αν διώξουμε όλους τους μετανάστες» τονίζει.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Χάιφας τονίζει πως ως ιστορικός περίμενε μια τέτοια κρίση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
«Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση πιο γρήγορα και θα βγει πιο δυνατή… Στο Ισραήλ αντιμετωπίσαμε επίσης πρόσφατα μια μεγάλη οικονομική κρίση και όπως ξέρετε ξεπεράσαμε τα μεγάλα προβλήματα. Η κρίση στην Ελλάδα έχει ρίζες και στη νοοτροπία των Ελλήνων, αλλά και στην κρίση που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ μεγάλωσε, καινούργιες χώρες μπήκαν στην Ένωση και αυτό προκαλεί προβλήματα. Η ΕΕ πρέπει να είναι όμως για όλους» είπε.
Αναφορικά με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ο καθηγητής Χοραπσίεφ εκτιμά ότι «η κρίση δεν θα τελειώσει τόσο γρήγορα. Οι Έλληνες, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, οι Ιταλοί πρέπει να είναι έτοιμοι για ακόμη μερικά δύσκολα χρόνια.
Σχετικά με την ανεργία ο καθηγητής είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επενδύσει στη γεωργία. «Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα» λέει. «Ιδιαίτερα για τους νέους, που θα έπρεπε να είναι ο ισχυρότερος μοχλός ανάπτυξης και σήμερα δεν έχουν δουλειά. Πως μπορούμε να βοηθήσουμε με τη συνεργασία; Εμείς στο Ισραήλ έχουμε μια μεγάλη δύναμη στην υψηλή τεχνολογία. Η Ελλάδα έχει τη γεωργία και μπορεί να γίνει μια μεγάλη δύναμη στην αγροτική οικονομία. Το Ισραήλ μπορεί να δώσει μεγάλη βοήθεια στην τεχνολογική ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της χώρας σας» είπε.
Αναφερόμενος, τέλος, στον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, ο ισραηλινός καθηγητής τονίζει ότι «παλιότερα το Ισραήλ είχε καλές σχέσεις με τη Άγκυρα, αλλά τώρα έχουμε μια μεγάλη κρίση. Τώρα το Ισραήλ ψάχνει καινούργιους φίλους και για αυτό υπάρχει ένας επιπρόσθετος λόγος που θέλουμε καλές σχέσεις με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και άλλες βαλκανικές χώρες. Η Τουρκία θέλει να είναι η πιο ισχυρή δύναμη στα Βαλκάνια και στη Μ. Ανατολή. Αυτό δεν το θέλουν όμως οι περισσότερες χώρες της περιοχής. Ουδείς θέλει να δει την ανασύσταση μιας νέας Οθωμανικής αυτοκρατορίας στην περιοχή μας».