Την αγωνία των αγροτών του δήμου Ιεράπετρας για το αβέβαιο μέλλον διάθεσης των προϊόντων της περιοχής, εκφράζει η Αγροτική Επιτροπή του δήμου, μετά τη συμφωνία ΕΕ και Μαρόκου με την οποία απελευθερώθηκαν οι συναλλαγές των γεωργικών προϊόντων.
Με επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον περιφερειάρχη Κρήτης, τους βουλευτές του νομού, τους Κρήτες ευρωβουλευτές, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι, στα πεδινά της περιοχής, υπάρχουν περίπου 12.000 στρέμματα θερμοκηπίων και ζουν από αυτά 2.500 οικογένειες, καθώς και ότι τα παραγόμενα κηπευτικά είναι ασφαλή, όπου κι αν πωλούνται.
Επισημαίνει, παράλληλα, ότι οι καλλιέργειες γίνονται με πιστοποίηση, σύμφωνα με τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής και έχουν μπει στις αγορές με πολλή προσπάθεια. Τονίζει, επίσης, ότι οι παραγωγοί έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά στις θερμοκηπιακές κατασκευές και πληρώνουν ιδιωτικές εταιρίες για την παρακολούθηση της καλλιέργειας και την πιστοποίηση του προϊόντος, προσθέτοντας ότι πολλές φορές δεν καλύπτουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, έχοντας ωστόσο επίγνωση ότι αυτό είναι μονόδρομος για την επιβίωσή τους.
Η Επιτροπή προσθέτει, εξάλλου, ότι οι ορεινές κοινότητες της περιοχής υφίστανται ακόμα, λόγω της ελαιοκαλλιέργειας.
Σύμφωνα με την Αγροτική Επιτροπή του δήμου Ιεράπετρας, παράγονται περίπου 5.000 τόνοι εξαιρετικής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την ποικιλία Κορωνέικη. Χρειάζεται, όμως- τονίζει- να προστατευθεί ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) και να αποκτήσει ταυτότητα (brand name).
Αναφέρει ότι και τα δύο προϊόντα (οπωροκηπευτικά και ελαιόλαδο) πλήττονται από τη συμφωνία ΕΕ και Μαρόκου, με την οποία απελευθερώθηκαν οι συναλλαγές των γεωργικών προϊόντων και προσθέτει ότι θα συρρικνώνεται συνεχώς η αγροτική παραγωγή στην περιοχή και τα παιδιά των αγροτών δεν θα έχουν μέλλον στον τόπο τους αφού, μετά τη γεωργία θα χάνονται και άλλα, εξαρτώμενα από αυτήν επαγγέλματα.
Ζητά, τέλος, από την Πολιτεία να παρέμβει, για την προστασία των προϊόντων της Ιεράπετρας.