Στην τελική ευθεία των προετοιμασιών τους, προκειμένου στις 28/1 να βγάλουν συντεταγμένα τα τρακτέρ τους στους ελληνικούς δρόμους, βρίσκονται οι συντασσόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, όπως έκαναν γνωστό.
Σε σημερινή σύσκεψή τους, που έγινε στο ΤΟΕΒ Μαλγάρων Θεσσαλονίκης, έγινε ενημέρωση και θα ακολουθήσει και νέα, στις 20/1 στο Αγγελόκαστρο Μεσολογγίου, όπου αναμένεται να δώσουν το «παρών» αγρότες και κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηπείρου και της Πελοποννήσου.
Εν μέσω των ζυμώσεων που γίνονται, από τη σημερινή σύσκεψη προέκυψε ότι στις 28/1 προτίθενται να «στήσουν» μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας, επί της Εγνατίας οδού, στο τμήμα Θεσσαλονίκης Βέροιας, όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.
Σε ό,τι αφορά το μπλόκο των Μαλγάρων, στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε να συναντηθούν αυτοί που παραδοσιακά το πλαισίωναν εντός της επόμενης εβδομάδας. «Να καθίσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων και ξεκινώντας από το μηδέν, να λύσουμε τις διαφορές μας και να ακολουθήσουμε ενιαία γραμμή στην περιοχή, στήνοντας από κοινού το μπλόκο στα διόδια Μαλγάρων. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αγρότης από το ‘Αδενδρο Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωστούδης.
Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων Θεσσαλονίκης, Κώστα Ανεστίδη, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ επισήμανε ότι «στόχος μας είναι να τα βρούμε και να πάμε σε μια γροθιά σε κινητοποιήσεις, βάζοντας φρένο στην πολιτική εξόντωσης του πρωτογενούς τομέα και διεκδικώντας τις λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας».
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποφασίσουν και οι συντασσόμενοι με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων σε Πέλλα και Πιερία.
Στο μεταξύ, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, επισήμανε ότι την προσεχή εβδομάδα και συγκεκριμένα Τετάρτη, Πέμπτη, θα κάνουν συγκεκριμένο το πλάνο για τις κινητοποιήσεις στη Δυτική Μακεδονία.
Στη σημερινή σύσκεψη στα Μάλγαρα, το «παρών» έδωσαν αγρότες και κτηνοτρόφοι που συντάσσονταν με την Πανελλαδική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων και άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, από διάφορες περιοχές της Β. Ελλάδας. Σε επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με μέλη της της Συντονιστικής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, προκύπτει ότι προς το παρών τηρούν στάση αναμονής.
Τα βασικά αιτήματα – διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, είναι τα εξής:
-Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Αμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει «το αίσχος των ανοιχτών τιμών». Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.
-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.
-Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.
-ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
-Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
-Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.
-Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
-Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
-Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγώνων, που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων ώστε να πάψουν ν’ αγωνίζονται για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.