Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας στο 11-ο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΠΕ) υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη μετατροπής του ΕΟΤ σε ισχυρό εκτελεστικό βραχίονα στην προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού αποτελεί ένα πολύτιμο κεφάλαιο στον ελληνικό τουρισμό, ανάφερε η κ. Κεφαλογιάννη, προσθέτοντας: «Είναι επείγουσα η ανάγκη να δημιουργήσουμε έναν νέο ΕΟΤ».
Άμεσος στόχος, όπως είπε, είναι η αναδιοργάνωση των γραφείων εξωτερικού, ο εκσυγχρονισμός της ελεγκτικής διαδικασίας και η διαμόρφωση της νέας τουριστικής ταυτότητας της Ελλάδας, ενώ, ήδη, το υπουργείο επεξεργάζεται ένα συγκροτημένο πλάνο πολυεπίπεδης επικοινωνιακής στρατηγικής, στο οποίο θα κινηθεί στοχευμένα, έξυπνα, δυναμικά και κυρίως με χαμηλά κόστη.
Στο σημείο αυτό, η υπουργός Τουρισμού μίλησε για το χτίσιμο μιας νέας σχέσης συνεργασίας με τους φορείς, η οποία θα σφυρηλατηθεί μέσα από συγκεκριμένες ad hoc κοινές δράσεις, που μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να προσδιορισθούν και να αρχίσουν να υλοποιούνται.
«Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ένα ισχυρό “success story” στο εξωτερικό. Μια ιστορία επιτυχίας της Ελλάδας και των Ελλήνων που μπορούν και αντιμετωπίζουν την κρίση δημιουργικά. Να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί και αλλάζει, όχι μόνο την εικόνα της, αλλά τον τρόπο που σκέφτεται, που παράγει, που αντιδρά στην κρίση», υπογράμμισε η κ. Κεφαλογιάννη.
Τέλος, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αναφερόμενη στις δράσεις του υπουργείου η υπουργός Τουρισμού επισήμανε:
-Αντιμετωπίζουμε την ανεργία με την υλοποίηση προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.
-Αναβαθμίζουμε την τουριστική εκπαίδευση προσαρμόζοντάς την στις σύγχρονες απαιτήσεις της τουριστικής αγοράς.
-Υποστηρίζουμε την ανάγκη συνέχισης της επιδότησης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και για τις εποχικές επιχειρήσεις του τουρισμού.
-Συγκροτούμε νέο νομικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίσει χρόνιες δυσλειτουργίες στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας του κλάδου και την αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών.
-Στηρίζουμε νομοθετικά τις κατηγορίες ειδικού τουρισμού.
-Επεξεργαζόμαστε σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών και υπηρεσιών των λιμανιών της χώρας καθώς και συντονισμένες δράσεις με φορείς που αφορά η συγκεκριμένη δραστηριότητα.
-Ετοιμάζουμε σχέδιο νόμου, σε συνεργασία με τα υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών, το οποίο ρυθμίζει τα θέματα που σχετίζονται με τον θαλάσσιο τουρισμό.
-Σχεδιάζουμε νέο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την τουριστική εκμετάλλευση του πλούτου της χώρας σε ιαματικούς πόρους και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον συγκεκριμένο κλάδο.
-Βρισκόμαστε σε σταθερή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, με στόχο τη δημιουργία εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τον ιατρικό τουρισμό.
-Απλοποιούμε τη διαδικασία αδειοδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων που εποπτεύουμε.
-Καταρτίζουμε πλήρες σχέδιο δράσης για την στήριξη του τουρισμού στην Αθήνα. Πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν πρωτοβουλίες και συνέργιες με συναρμόδια υπουργεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, για την αποτελεσματικότερη δράση μας.
-Επιταχύνουμε τις διαδικασίες του διαγωνισμού για τη μετατροπή μεγάλης ολυμπιακής εγκατάστασης σε Συνεδριακό Κέντρο της Αθήνας, με στόχο να στηρίξει την πόλη ως τουριστικό προορισμό και να διευρύνει την τουριστική περίοδο.
-Στοχεύουμε στην ταχεία απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και την ορθή αξιοποίησή τους. Για τον σκοπό αυτόν επανιδρύουμε την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής και Συντονισμού Συγχρηματοδοτούμενων Δράσεων στους τομείς αρμοδιότητας του υπουργείου Τουρισμού.
-Εντατικοποιούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διευκόλυνση χορήγησης visa σε χώρες υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος.