Έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι σημαντική η αναγραφή της χώρας προέλευσης στη σήμανση των τροφίμων διεξήγαγε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.
Στην έρευνα πήραν μέρος 1.556 καταναλωτές και τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών σε ποσοστό 19% απάντησε ότι είναι πολύ σημαντική ενώ το 44% έκανε λόγο για αρκετά σημαντική πληροφορία. Οι αριθμοί έδειξαν ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η εμφάνιση, η οποία όμως δε συμβαδίζει με την ποιότητα των προϊόντων π. χ. βιολογικά φρούτα, λαχανικά κ.ά.
Χειρότερη είναι η κατάσταση στα συσκευασμένα τρόφιμα. Η τιμή, απάντησαν οι καταναλωτές, είναι πολύ σημαντική σχεδόν για το σύνολο των καταναλωτών.
Πάντως, τον τελευταίο καιρό ελέω κρίσης, οι καταναλωτές απομακρύνονται από τα επώνυμα προϊόντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε παλαιότερες έρευνες του ΚΕ.Π.ΚΑ., 3 στους 4 δήλωναν ότι επέλεγαν επώνυμα προϊόντα. Σήμερα, 2 στους 4 δε θεωρούν τη μάρκα αρκετά σημαντικό λόγο για να επιλέξουν ένα προϊόν.
Η προέλευση των τροφίμων από την άλλη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και η γεύση θεωρείται σημαντικό κριτήριο για τις αγορές τους.
Εννέα στους δέκα καταναλωτές πιστεύουν ότι η ημερομηνία λήξης για την επιλογή ενός τροφίμου είναι πολύ σημαντική. Εξήντα στους εκατό καταναλωτές θέλουν να αναγράφεται η ακριβής χώρα προέλευσης και 37 στους 100 θέλουν την αναγραφή και της ακριβούς περιοχής. Μόνον τρεις στους 100 πάντως είναι ικανοποιημένοι με τη σήμανση «προϊόν της Ε.Ε.».
Αυτό που ζητείται από την Ελληνική Πολιτεία καθώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να εφαρμόζεται η σήμανση της χώρας προέλευσης, τόσο για τα νωπά τρόφιμα όσο και για τα επεξεργασμένα με ταυτόχρονη σήμανση και των συστατικών των επεξεργασμένων τροφίμων.
Επίσης, ζητείται να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να επιβληθούν αυστηρότατες κυρώσεις στους παραβάτες προκειμένου οι καταναλωτές να έχουν εμπιστοσύνη στους μηχανισμούς ελέγχου.