Συνάντηση «στρατηγικού χαρακτήρα» πραγματοποιήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ.) για την παροχή τεχνικής βοήθειας από την Ομάδα Δράσης της ΕΕ (Task Force for Greece), με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.
Ειδικότερα, ο νόμος 4055/2012 εισάγει αλλαγές (βελτιώσεις) στο ελεγκτικό μοντέλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου να ενδυναμωθεί ο ρόλος και η αποδοτικότητά του και με σκοπό τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης στην Ελλάδα.
Μετά τις νομοθετικές αυτές αλλαγές ζητήθηκε από το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο τεχνική βοήθεια από την Ομάδα Δράσης και συγκεκριμένα από τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύματα της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ήδη έχει συνταχθεί σχετικός «οδικός χάρτης», στον οποίο καταγράφεται το περιεχόμενο της παροχής της τεχνικής βοήθειας.
Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε στην Αθήνα συνάντηση «στρατηγικού χαρακτήρα», όπως ονομάστηκε, με εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Ελεγκτικών Ιδρυμάτων.
Ο «οδικός χάρτης» περιλαμβάνει την παροχή τεχνικής βοήθειας στους τομείς των διαχειριστικών ελέγχων, στην κατάρτιση και εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος ελέγχου και της αναβάθμισης των σχέσεων του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου με τους κύριους εμπλεκόμενους φορείς, το Κοινοβούλιο και το υπουργείο Οικονομικών.
Στη συνάντηση καταγράφηκε η δέσμευση αλλά και ο ζήλος των εκπροσώπων των Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων, καθώς και η αποφασιστικότητα του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου να προβεί στα απαραίτητα εκείνα βήματα για τον εκσυγχρονισμό του ελέγχου του, καθώς και για τη βελτίωση των σχέσεών του με το Κοινοβούλιο.
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Καραγκούνης, κατά την επίμαχη συνάντηση δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει από κάθε άποψη την προσπάθεια αυτή, δεδομένου ότι κατατείνει στη διασφάλιση της εμπιστοσύνης του Έλληνα πολίτη, αναφορικά με τον τρόπο εποπτείας και ελέγχου στη διαχείριση των δημοσίων εσόδων και δαπανών.
Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Αντώνης Μπέζας, δήλωσε ότι οι σχέσεις του Κοινοβουλίου με το Ε.Σ. πρέπει να αναβαθμισθούν, να γίνουν ουσιαστικές. Πρέπει να ξεκινήσουν συναντήσεις εκπροσώπων του Κοινοβουλίου με εκπροσώπους του Ε.Σ. για ανταλλαγή απόψεων και δρομολόγηση των διαδικασιών εκείνων που θα απαιτηθούν, προκειμένου να υλοποιηθεί ο ουσιαστικός διάλογος, πρόσθεσε ο κ. Μπέζας.
Ακόμη, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, εξέφρασε τη βούληση του Κοινοβουλίου να υποστηρίξει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού κοινός στόχος (Βουλής και Ε.Σ.) είναι να προσφέρουν στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι, λόγω της οικονομικής κρίσης, σηκώνουν στις πλάτες τους ένα τεράστιο φορτίο, ότι υπάρχουν θεσμικά όργανα, τα οποία παρακολουθούν επισταμένα και αποτελεσματικά τον τρόπο διαχείρισης των δημοσίων εσόδων και δαπανών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Καραβοκύρης, δήλωσε ότι το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις του ελέγχου, καθώς και να εναρμονίσει τον έλεγχό του στις διεθνείς πρακτικές, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει να κάνει τα πρώτα βήματα για την εγκαθίδρυση ουσιαστικού και συνεχούς διαλόγου με το Κοινοβούλιο.
Ακόμη, ο κ. Καραβοκύρης τόνισε ότι με την επίμαχη συνάντηση «θέλουμε να επισημάνουμε την ανάγκη για ενδυνάμωση του ρόλου και της αποδοτικότητας του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, με σκοπό τη βελτίωση της λογοδοσίας και της δημοσιονομικής διαχείρισης στην Ελλάδα».
«Θέλουμε, επίσης, να διαβεβαιώσουμε την πίστη μας», συνέχισε ο κ. Καραβοκύρης, «ότι με τη συνεργασία και την τεχνική βοήθεια των Ευρωπαίων συναδέλφων μας, θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο στις σύγχρονες απαιτήσεις ελέγχου της δημόσιας διαχείρισης, να εναρμονιστεί με τις πρακτικές που διέπουν τα ευρωπαϊκά και διεθνή ελεγκτικά κέντρα, ώστε να μην παρουσιάζονται στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας, πρακτικές που υποθάλπουν αδιαφανείς συναλλαγές».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Βελγικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ignace Desomer, ο αντιπρόεδρος του Γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, Alain Pichon, ο διευθυντής ελέγχου του Ανωτάτου Ελεγκτικού Ιδρύματος της Γερμανίας, Rolf-Dietrich Karnmer, ο Kaes Vendrik, αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Ελεγκτικού Ιδρύματος της Ολλανδίας με την Andrea Connel, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, Christophe Perron, ο συντονιστής της Ομάδας Δράσης για το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο, Strijger και η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Roehler, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Καραγκούνης, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Αντ. Μπέζας, ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους, Αλεξ. Δερμεντζόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, Αθ. Παπαϊωάννου, οι πρέσβεις των κρατών αυτών στην Ελλάδα και από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών παρέστη ο κ. Βεκρής, διευθυντής συντονισμού και ελέγχου εφαρμογής δημοσιονομικών διατάξεων, καθώς και δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι.