Αναβολή για την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου πήρε η πολύκροτη δίκη για την κατεδάφιση του ξενοδοχείου «Ξενία» στο Ηράκλειο, που θα γίνει στο τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Κρήτης στα Χανιά.

Στο εδώλιο κάθονται 34 συνολικά άτομα, ανάμεσα στα οποία είναι ο περιφερειάρχης Κρήτης Θανάσης Καρούντζος, ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, 26 μέλη του δημοτικού συμβουλίου του 2003, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑ ΑΕ Τάσος Χωμενίδης, ο τότε διευθυντής της Περιφέρειας Στέλιος Τζουανάκης και τέσσερις υπάλληλοι της Πολεοδομίας.

Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης της ώρας.

Η τελευταία αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης είχε δοθεί στις 31 Μαρτίου. Η εκδίκαση μάλιστα είχε διακοπεί τη μέρα εκείνη πριν προλάβει καν να ξεκινήσει, λόγω της απουσίας ενός μάρτυρα, η παρουσία του οποίου είχε κριθεί απαραίτητη.

Το κατηγορητήριο κάνει λόγο για μεθοδεύσεις γύρω από την παραχώρηση του ξενοδοχείου στο δήμο, παράνομη κατεδάφιση, αλλά και οικονομική βλάβη 2 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Ο δήμος έχει υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή πως το κτίριο ήταν αυθαίρετο, ενώ στο χώρο έγινε ανάπλαση και παραδόθηκε στους πολίτες.

Το πρώτο δικαστήριο είχε προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου 2008, η δίκη αναβλήθηκε για τις 4 Φεβρουαρίου του 2009, όταν και δόθηκε νέα αναβολή για τις 29 Οκτωβρίου του 2009. Υπήρξε νέα αναβολή για τις 18 Μαρτίου 2010, και μια ακόμα για τις 31 Μαρτίου.