Τη Δευτέρα ξεκινά άμεσα η καταγραφή των ζημιών, από τις φωτιές στην Αρκαδία, με συνεργεία της περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ σήμερα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρίσκεται στην περιοχή, ανακοινώθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της περιφέρειας Πελοποννήσου, υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, όπου έγινε αποτίμηση των καταστροφών που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά, που βρίσκεται σε ύφεση και προσδιορίστηκαν οι ενέργειες για παροχή βοήθειας στους πληγέντες κι ανάταξης της περιοχής.
Σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό μέρος της πλήρους κατάσβεσης της πυρκαγιάς, ο περιφερειάρχης πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Θανάσης Ρούμπος, σημείωσε ότι η φωτιά είχε μεγάλη ένταση και δεν προλάβαιναν να προστατεύσουν τα χωριά, ενώ υπογράμμισε πως έδωσαν και δίνουν μεγάλη έμφαση να μην φύγει η φωτιά προς τη Λακωνία και τον Ταΰγετο, όπου εκεί τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα.
Εξέφρασε την πεποίθηση πως αν τις απογευματινές ώρες σήμερα βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες και ελεγχθούν τυχόν αναζωπυρώσεις, αύριο το πρωί τα πράγματα θα είναι καλύτερα και θα μπορούν να μιλούν για έλεγχο της φωτιάς, ενώ αυτή την ώρα επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην πρόληψη, γιατί υπάρχει κίνδυνος και πρόσθεσε πως όλα τα μέσα που διαθέτει ο δήμος είναι στη διάθεση της πυροσβεστικής για να ενισχύσουν όπου χρειαστεί.
Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας ευχαρίστησε τον υπουργό και την κυβέρνηση για την ανταπόκριση και τη στήριξη με επιπλέον μέσα, την ώρα της μεγάλης μάχης, σημείωσε, όμως, ότι πρέπει να γίνουν πολλά στο θέμα της πρόληψης και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να είναι ακινητοποιημένα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Μεγαλόπολης, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών κι έκανε λόγο για παλαιότητα των πυροσβεστικών οχημάτων.
Παράλληλα, επισήμανε ότι χρειάζεται να γίνει άμεσα εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων με διάθεση ζωοτροφών, να ενισχυθούν οι υποδομές που υπέστησαν ζημιά, να υπάρξει αποκατάσταση του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, άμεσα να γίνουν ενέργειες για προστασία από πλημμύρες της πληγείσας περιοχής και βέβαια να ξεκινήσει η περιβαλλοντική αποκατάστασή της.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΠΕΣΥ Πελοποννήσου Νίκος Γόντικας, ζήτησε να ληφθούν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης εξήρε τη συνεργασία με τον υπουργό και την ανταπόκριση της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, είναι σε υψηλό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τη φωτιά στην Αρκαδία και την Κορινθία και επανέλαβε την άποψή του, ότι πρέπει να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι των πυρκαγιών, ενώ έκανε λόγο για τεράστια ευθύνη των εισαγγελικών Αρχών.
Σχολίασε μάλιστα απόφαση εισαγγελικής αρχής στην Κρήτη, η οποία όπως υπογράμμισε, φάνηκε πολύ επιεικής σε εμπρηστή και θεωρώ, είπε, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό με κυβερνητικές οδηγίες. Τόνισε δε ότι το μεγάλο ποσοστό των πυρκαγιών, κατά την άποψη των αρμόδιων υπηρεσιών, προκλήθηκαν από εμπρησμό, γεγονός που υποστηρίχθηκε και από τον δήμαρχο Μεγαλόπολης.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενημέρωσε τον υπουργό ότι έχουν οριστεί οι επιτροπές και από τη Δευτέρα το πρωί θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές. Οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας είναι έτοιμες, είπε, μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση να προχωρήσουν σε εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, ενώ πρόσθεσε πως είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες γεωργοί και να βοηθηθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, άμεσα θα ξεκινήσουν και οι μελέτες για την περιβαλλοντική αποκατάσταση.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, προς την περιφέρεια, τους δήμους και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, για το έργο και την προσπάθεια που κατέβαλαν στην κατάσβεση της πύρινης συμφοράς και πρόσθεσε πως οι ευχαριστίες του πρωθυπουργού δεν είναι τυπικές, αλλά θερμές και ειλικρινείς, σε αναγνώριση του έργου που «επιτελέσατε και της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλατε» από την πολιτεία.
Το αίτημα του περιφερειάρχη για πλήρη διαλεύκανση και τιμωρία των εμπρηστών στήριξε και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος σημείωσε πως «η αντίληψη περί ατιμωρησίας διευκολύνει εκείνους που λειτουργούν με δόλο».
Ο υπουργός ανέφερε πως πρέπει να ιεραρχηθούν οι δράσεις για ανακούφιση των πληγέντων, σε συνεργασία με την ΔΕΗ και άλλες υπηρεσίες και προέτρεψε τον περιφερειάρχη να συνεχίσει το σχέδιο που έχει ετοιμάσει, για τις ενέργειες καταγραφής των ζημιών, ανακούφισης των πληγέντων κι αποκατάστασης των υποδομών και θα εντείνουμε όλοι είπε, τις προσπάθειές μας.
Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, είπε ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες, ήδη κλιμάκιο του ΕΛΓΑ σήμερα είναι στην περιοχή, και η κυβέρνηση, ανέφερε, τάχιστα θα κάνει τις ενέργειες που πρέπει. Για την περιβαλλοντική αποκατάσταση που καθίσταται πλέον αναγκαία, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος υπογράμμισε ότι χρειάζεται παρέμβαση και συστράτευση όλης της τοπικής κοινωνίας και των φορέων για εκτεταμένες αναδασώσεις και πρέπει να υπάρξει σ’ αυτό τον τομέα πρόβλεψη νέων κινδύνων για προστασία των δασικών συμπλεγμάτων της Αρκαδίας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την προστασία των περιαστικών δασών της Τρίπολης.