Υπό την πίεση της τρόικας για νέες ανατροπές στο εργασιακό η κυβέρνηση ανοίγει διάλογο-εξπρές με τους κοινωνικούς εταίρους για την αλλαγή του τρόπου καθορισμού των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα, επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια για τον περιορισμό του ύψους των υπερωριών και των αποζημιώσεων για απολύσεις.

Οι δύο βασικές αλλαγές που προωθούνται, όπως αναφέρει το Έθνος είναι:

– Το ύψος των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων να καθορίζεται ύστερα από διαβούλευση με απόφαση της κυβέρνησης και όχι αποκλειστικά από τους κοινωνικούς εταίρους όπως ίσχυε έως το 2011.

– Οι ασφαλιστικές εισφορές να μειωθούν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, και ως αντίβαρο των απωλειών που θα έχουν τα Ταμεία να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή.

Τις αλλαγές στους κατώτατους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές που αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτσης με επιστολή που έστειλε στους κοινωνικούς εταίρους ζητώντας συναίνεση και αποφάσεις έως τον Οκτώβριο.

Με την ίδια επιστολή, ο υπουργός «παγώνει» κάθε συζήτηση για την επαναφορά (με αύξηση έως και 22% όπως ζητούσε η ΓΣΕΕ) των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στα επίπεδα που ήταν πριν από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, επικαλούμενος τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

«Ο κατώτατος μισθός πρέπει να επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα μόλις υπάρξουν ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες… Προτεραιότητά μας, σήμερα, πρέπει να είναι η ανάσχεση της ανεργίας και η δημιουργία, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ευκαιριών απασχόλησης», υπογραμμίζει ο υπουργός προτείνοντας την άμεση σύσταση πενταμελούς Επιτροπής Υποστήριξης Κοινωνικού Διαλόγου και την πραγματοποίηση της πρώτης συνάντησης εντός του Αυγούστου.