«Οι γάλλοι εμπειρογνώμονες προσφέρουν τεχνική βοήθεια για τη διοικητική μεταρρύθμιση του ελληνικού Δημοσίου και το υπουργείο δεν έχει αναλάβει απέναντί τους καμία δέσμευση για 15.000 απολύσεις», διευκρινίζει με ανακοίνωσή του ο υπηρεσιακός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Παύλος Αποστολίδης, σχετικά με όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα, βασισμένο σε εσωτερικό «ενημερωτικό σημείωμα προς βουλευτές», για την επίσκεψη ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο.
Το υπουργείο προσθέτει δε με έμφαση ότι «η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί μνημονιακή δέσμευση». Πράγματι το θέμα της απόλυσης των 15.000 υπαλλήλων μέσα στο 2012, τέθηκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου από την τρόικα και ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε προτείνει αυτό να γίνει με τη μορφή της εργασιακής εφεδρείας και μετά την αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων. Επίσης, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η τρόικα είχε ζητήσει την απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015, αλλά χωρίς να προσμετρούνται σίγουρα οι περίπου 53.000 αποχωρήσεις του 2010 και ως εκ τούτου είναι σχεδόν αδύνατη η μείωση των εργαζόμενων στο Δημόσιο, στους στόχους που έχει θέσει η τρόικα, μόνο με αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις και με την εφαρμογή της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έγινε γνωστό ότι στη σχετική ενημέρωση που έκανε ο κ. Αποστολίδης προς την αντιπροσωπεία του ΣΡΥΙΖΑ έκανε λόγο για «τον υπερτροφισμό του δημόσιου τομέα, τη δυσκολία μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση και την έλλειψη συντονισμού μεταξύ συναρμόδιων φορέων στο ίδιο το έργο της μεταρρύθμισης». Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σημειώνεται ότι «διαπιστώθηκε η θετική ανταπόκριση της αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε το υπουργείο, στην επιχειρούμενη διοικητική μεταρρύθμιση».