«Μας άφησαν στο έλεος του Θεού. Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι των Οινοφύτων έπιναν το θάνατο. Φωνάζαμε για το εξασθενές χρώμιο στον Ασωπό αλλά κανένας δεν μας άκουγε».
Ο δήμαρχος Οινοφύτων, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, μίλησε αποκλειστικά στο newsbeast για το μεγάλο πρόβλημα με το νερό στον Ασωπό. Τόνισε μάλιστα ότι με την επιδημιολογική μελέτη, η οποία συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και χρηματοδοτείται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, γίνεται το πρώτο ουσιαστικό ξεκίνημα για να θωρακιστεί η πόλη του.
«Πλέον παίρνουμε καθαρό νερό από το Μόρνο» είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος. Και ξεκαθάρισε ότι από το 2007 που εξελέγη, διαπίστωσε ότι δεν είχαν γίνει αναλύσεις του νερού.
Την ίδια ώρα ο γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Μέρκος, αναφέρει αποκλειστικά στο newsbeast ότι «κάθε μήνα προσπαθούμε να πραγματοποιούμε πέντε ελέγχους στον Ασωπό. Όμως για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, χρειαζόμαστε περίπου 40 επιθεωρητές για εκείνο το μέρος και αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο 28 για όλη την Ελλάδα. Οπότε, καταλαβαίνετε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε».
Πάντως, ο κ. Μέρκος διευκρίνισε ότι από το 2007 έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν τον ποταμό ενώ τόνισε ότι οι έλεγχοι πλέον είναι συστηματικοί γιατί είναι απαίτηση της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, να σταματήσει το έγκλημα στην περιοχή.
Η παρέμβαση Μπιρμπίλη
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, ξεκαθάρισε από τα Οινόφυτα ότι αναγνωρίζει το μείζον πρόβλημα της περιοχής και την επικινδυνότητα του εξασθενούς χρωμίου. Και γι’ αυτό ανέλαβε άμεσα δράση. Ήδη, από τον Απρίλιο του 2010, σε στενή συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, την Περιφέρεια και τις τοπικές Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης και τους ΟΤΑ δρομολογήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες για την ασφαλή υδροδότηση των κατοίκων της περιοχής με καθαρό πόσιμο νερό, έχουν εξασφαλισθεί οι απαιτούμενοι για το σκοπό αυτό πόροι και η ΕΥΔΑΠ έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διερευνήσεις. Έτσι, τα Οινόφυτα τροφοδοτούνται με νερό του Μόρνου.
Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα επεξεργασθεί την αναθεώρηση του κανονισμού για το πόσιμο νερό, με στόχο τη διακριτή αναφορά σε όριο για το εξασθενές χρώμιο. Την αναθεώρηση αυτή θα την προωθήσει άμεσα με πλήρη αξιοποίηση των σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων και επιστημονικό διάλογο. Γι’ αυτό και στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η διοργάνωση διεθνούς συνάντησης εμπειρογνωμόνων, που θα γίνει τον Οκτώβριο του 2010.