Τριάντα οχτώ υποψήφιες… ελιές θα κονταροχτυπηθούν για μια διάκριση το Σάββατο στη Χαλκιδική.

Τα δείγματα της ελιάς έχουν φτάσει ήδη σε σφραγισμένα δοχεία στη Θεσσαλονίκη και θα ανοίξουν  μόνον ενώπιον των 15 κριτών (αρχιμαγείρων, εξειδικευμένων δημοσιογράφων, επιστημόνων του κλάδου των τροφίμων και εμπόρων).

Τα 38 δείγματα ελιάς και πατέ από όλη την Ελλάδα -από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη- που θα συμμετάσχουν στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γεύσης, στην Ακτή Ελιάς στη Χαλκιδική. Ο διαγωνισμός αποτελεί πρωτοβουλία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς».

Η τρίωρη διαδικασία της αξιολόγησης των δειγμάτων -τα οποία προέρχονται στο σύνολό τους από αδειοδοτημένους, νόμιμους τυποποιητές και μόνον- σίγουρα θα δυσκολέψει τους κριτές.

«Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι πολλά και έχουν να κάνουν με τη γεύση, την υφή και την ευαρέσκεια. Οι ελιές θα αξιολογηθούν τόσο στο πιάτο -με κριτήρια όπως το χρώμα επιφανείας και η χρωματική αντίθεση- όσο και στο στόμα, όπου θα αξιολογηθούν για την αίσθηση του τραγανού, του ξινού, του γλυκού, του αλμυρού, του πικρού και τις γευστικές αντιθέσεις τους», σημείωσε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του διαγωνισμού,. Γεώργιος Παλησίδης, σεφ και ο ίδιος.

Όπως εξήγησε, η αξιολόγηση -που θα διαρκέσει τρεις ώρες- θα γίνει αυτόνομα και όχι συγκριτικά, κάτι που σημαίνει ότι οι χρυσές διακρίσεις θα μπορούν να είναι περισσότερες από μια. Τα προϊόντα που θα διακριθούν δεν θα επωφεληθούν μόνο από την προβολή που θα λάβουν το διάστημα μετά τον διαγωνισμό, αλλά και με άλλους τρόπους.

«Θα υπάρξει συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων, ώστε τα λογότυπά τους να είναι διαθέσιμα και να τυπώνονται στην ετικέτα των προϊόντων οι διακρίσεις τους για την συγκεκριμένη εσοδεία», πρόσθεσε ο κ.Παλησίδης.

Οι ελληνικές αεροπορικές εταιρείες να βάλουν την ελιά στα μενού τους

Προκειμένου δε να διασφαλίσουν ότι η προβολή αυτή θα βγει και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, οι οργανωτές κάλεσαν στη Χαλκιδική εκπροσώπους διμερών επιμελητηρίων (ελληνοϊταλικό, ελληνογερμανικό, ελληνογαλλικό, ελληνοκαναδικό και ελληνοσερβικό), αλλά και αντιπροσωπεία 50 ατόμων από το εξωτερικό, οι οποίοι θα κάνουν περιηγήσεις ενημέρωσης (info-tours) στην ευρύτερη περιοχή.

Τελικά, η ποιότητα της ελληνικής ελιάς είναι τέτοια, που μπορεί να ανταγωνιστεί με αξιώσεις αντίστοιχα προϊόντα των ανταγωνιστριών χωρών; «Η ποιότητα της ελληνικής ελιάς είναι αρκετά καλή και είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια η ελληνική ελιά τυποποιείται σε εξαιρετικές συσκευασίες», σημείωσε ο κ.Παλησίδης.

Θα μπορούσε να γίνει κάτι για την ακόμη ευρύτερη προβολή της στο εξωτερικό; «Πιστεύω ότι οι ελληνικές αεροπορικές εταιρείες πρέπει να εντάξουν την ελιά στα μενού τους, αλλά και να γίνεται η προβολή της σε κρατικό επίπεδο, ως προϊόντος που προσφέρεται για το καλωσόρισμα [ξένων αντιπροσωπειών]», απάντησε ο κ.Παλησίδης.

Μνημόνιο συνεργασίας και παράλληλες εκδηλώσεις

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα είναι γνωστά την Κυριακή. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Anthemus» (Ακτή Ελιάς, Νικήτη, Χαλκιδικής), όπου θα υπογραφεί και μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος και του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής-Μάρκετινγκ Χαλκιδικής.

Με το μνημόνιο συνεργασίας, η Λέσχη Αρχιμαγείρων και ο Οργανισμός Χαλκιδικής προβλέπεται να συμφωνήσουν να συνεργασθούν, με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των επιχειρήσεων και επαγγελματιών της γαστρονομίας του κλάδου Ho.Re.Ca. (Hotel, Restaurant, Café), για την ανάδειξη και διάδοση πολιτικών υγιούς τουριστικού περιβάλλοντος και συναφών καλών πρακτικών, δράσεων και μέτρων.

Πέρνα των όσων ήδη αναφέρθηκαν, οι παράλληλες εκδηλώσεις του διαγωνισμού, στις 12-13 Μαΐου, περιλαμβάνουν γκαλά δημιουργικής κουζίνας από το σεφ Ε.Τζινόπουλο, έκθεση προϊόντων ελαιοπαραγωγών και παραγωγών τοπικών ειδών, παρουσίαση του ελληνικού πρωϊνού και υπογραφή σχετικού συμφώνου σταθερότητας την Κυριακή, γευσιγνωσία ελιών για το κοινό και εκπαιδευτική μαγειρική._