Το δικό τους αντι-περιφερειάρχη και περιφερειακούς συμβούλους θα εκλέγουν από τις προσεχείς εκλογές οι ψηφοφόροι στις 13 αιρετές Περιφέρειες, ανάλογα με την εκλογική ενότητα στην οποία ανήκουν, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για τη διοικητική διαίρεση της χώρας.

Παράλληλα οι εκλογείς στον δήμο Αθηναίων και σε 7 ακόμη μεγάλους δήμους της χώρας με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων θα ψηφίζουν για το δημοτικό σύμβουλο του διαμερίσματος στο οποίο κατοικούν.

Ενότητες

Στην Περιφέρεια Αττικής οι περιφερειακές ενότητες θα είναι συνολικά 8 (4 στη Νομαρχία Αθηνών, 2 στη Νομαρχία Πειραιά και από μία στην Ανατολική και Δυτική Αττική). Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά, η σημερινή Νομαρχία Αθηνών διαιρείται σε 4 περιφερειακές ενότητες.

Ειδικότερα ο Βόρειος τομέας θα αποτελείται από τους δήμους: Πεντέλης, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Πεύκης – Λυκόβρυσης, Αμαρουσίου, Ψυχικού – Φιλοθέης, Χολαργού-Παπάγου, Νέας Ιωνίας, Βριλησσίων, Αγ. Παρασκευής, Χαλανδρίου.

Ο Κεντρικός τομέας από τους δήμους: Αθηναίων, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης-Υμηττού.

Ο Δυτικός τομέας, από τους δήμους: Αιγάλεω, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Αγ. Βαρβάρας, Ιλίου, Αγ. Αναργύρων-Καματερού. Και ο Νότιος τομέας, από τους δήμους: Γλυφάδας, Ελληνικού- Αργυρούπολης, Αλίμου, Νέας Σμύρνης, Μοσχάτου-Ταύρου, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αγ. Δημητρίου.

Η Νομαρχία Πειραιά «σπάει» σε δύο εκλογικές ενότητες: Πειραιά, από τους δήμους Πειραιώς, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Ρέντη, Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος. Και την περιφέρεια Νήσων (Αργοσαρωνικού).

Αλλαγές έρχονται επίσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη νομαρχία Μαγνησίας να σπάει στα δύο: Μαγνησίας (Αλμυρού, Βόλου, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Ρήγα Φεραίου) και Σποράδων (Αλόννησος, Σκιάθος, Σκόπελος).

Στην Ανατολική Μακεδονίας – Θράκης με την νομαρχία Καβάλας επίσης στα δύο: Καβάλα (Καβάλα, Νέστος, Παγγαίου) και Θάσου (Θάσου).

Στην Ιονίων Νήσων με την νομαρχία Κεφαλλονιάς επίσης σε δύο: Κεφαλληνίας (Αργοστολίου, Ελείων – Προνών) και Ιθάκης (Ιθάκης).

Τέλος, οι νομαρχίες Κυκλάδων και Δωδεκαννήσων χωρίζονται σε περιφερειακές ενότητες οι οποίες κατά βάση ακολουθούν τα όρια των σημερινών Περιφερειών.

Τα δημοτικά διαμερίσματα στους 8 μεγάλους δήμους είναι: Αθήνα 7, Θεσσαλονίκη 5, Πειραιάς 5, Πάτρα 4, Περιστέρι 4, Ηράκλειο 4, Λάρισα 4, Καλλιθέα 3.

Πηγή: Ημερησία