Δύο σεμινάρια διοργανώνει αρχής γενομένης από αύριο το Κέντρο Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος, συνδυάζοντας την τέχνη του θεάτρου με αρχές και τεχνικές από θεραπευτικές μεθόδους της ψυχολογίας, που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, από τις 18:00 έως τις 20:00, ξεκινάει η βασική εκπαίδευση πάνω στο μοντέλο Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος, που ολοκληρώνεται σε δέκα 2ωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις και απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και δασκάλους ειδικής αγωγής). Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Σάββατο και ο σκοπός του σεμιναρίου είναι η κατανόηση των αναγκών των παιδιών με Υψηλής Λειτουργικότητας Αυτισμό, η κατανόηση του Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος ως εκπαιδευτικού εργαλείου και η πρακτική εφαρμογή του σε παιδιά και εφήβους με ΔΑΦ.

Θεματικές ενότητες – περιεχόμενο

1.Τι είναι το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (Θεωρία)

  • Πώς σχετίζεται με τον αυτισμό
  • Ποια είναι η φιλοσοφία του
  • Ποίοι είναι οι στόχοι του

2. Το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα στην Πράξη

  • Οι συμμετέχοντες βιώνουν σαν μαθητές το ΓΣΔ
  • Δίνονται πρακτικά παραδείγματα της εφαρμογής του

3. Πώς κάνουμε ένα πλάνο μαθήματος ΓΣΔ

  • Στόχοι
  • Δομή
  • Εξέλιξη
  • Λύση

Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου από τις 18:00 έως τις 21:00 και σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Θεατρολόγων (Π.Ε.ΣΥ.Θ.), το Κέντρο Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος διοργανώνει 3ωρο εργαστήριο με θέμα: «Εισαγωγή στο Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα». Το εργαστήριο απευθύνεται σε δασκάλους, θεραπευτές και γονείς. Η Δρ Χάρις Καρνέζη θα εξηγήσει πώς η καινοτόμος αυτή μέθοδος μπορεί να βοηθήσει παιδιά με επικοινωνιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς, σύνδρομο Άσπεργκερ, ΔΕΠΥ, ΥΛΑ, να κατανοήσουν τους κανόνες κοινωνικής επικοινωνίας και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Δηλώσεις συμμετοχής/πληροφορίες: 210-69 96442, 6944 171522, [email protected]  www.cbdmethod.com Το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα είναι ένα καινοτόμο ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση κοινωνικών και επικοινωνιακών δυσκολιών. Συνδυάζει την τέχνη του θεάτρου με αρχές και τεχνικές από θεραπευτικές μεθόδους της ψυχολογίας που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, όπως η γνωσιακή και η συμπεριφορική. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Βιογραφικό Εισηγητή

Η Δρ. Χάρις Καρνέζη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη και δούλεψε επαγγελματικά ως ηθοποιός για δέκα χρόνια. Πήρε Μάστερ (MA) στο «Θέατρο στην Eκπαίδευση» από το University of Central England στο Birmingham και έκανε διδακτορικό με υποτροφία στο τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, Trinity College Dublin. Κατά τη διατριβή της μελέτησε τις ανάγκες των παιδιών με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και σύνδρομο Άσπεργκερ και σχεδίασε ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο για τα παιδιά αυτά, το «Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα» (ΓΣΔ) που συνδυάζει την τέχνη του θεάτρου με αρχές από γνωσιακές και συμπεριφορικές θεραπείες. Για τη μελέτη της αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Ιρλανδικό Κρατικό Συμβούλιο Εδικής Εκπαίδευσης ενώ παράλληλα της απονεμήθηκε και το μεταπτυχιακό βραβείο έρευνας του πανεπιστημίου του Δουβλίνου. Στην Ελλάδα τιμήθηκε με το βραβείο Γυναίκα Επιστήμων της Χρονιάς, από τον όμιλο Λυμπέρη. Τα αποτελέσματα της μελέτης της παρουσίασε σε διεθνή συνέδρια στην Ιρλανδία, την Αυστραλία, την Αμερική και το Μεξικό. Επίσης τη μέθοδό της δίδαξε σε ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και δασκάλους ειδικής αγωγής σε Ιρλανδία, Αυστραλία, Αμερική και Ελλάδα. Έχει κάνει διαλέξεις και σεμινάρια στα πανεπιστήμια Newman College στο Βirmingham της Αγγλίας, στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) και στο Trinity College Dublin της Ιρλανδίας, ενώ έχει σταθερές συνεργασίες με ειδικά σχολεία τόσο στην Αυστραλία όσο και στην Ιρλανδία όπου εφαρμόζει το ΓΣΔ. Μέχρι στιγμής έχει δουλέψει σε τακτική βάση με πάνω από 300 παιδιά στο φάσμα του αυτισμού σε Ιρλανδία, Αυστραλία και Ελλάδα. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Autism Theatre Research Network.