Το «Ι» είναι ένα από τα μεγάλα όπλα του φαντάρου, έχει σώσει τόσες και τόσες ζωές! Και να τι πρέπει να ξέρεις για το σπουδαιότερο γράμμα του στρατιωτικού αλφάβητου: Γιώτα, ζωή και κότα!
Το «Ι» σημαίνει «Ικανότητα» και δηλώνεται με ένα νούμερο: Ι1, Ι2, Ι3, Ι4 και Ι5. Οι περισσότεροι οπλίτες έχουν ένδειξη Ι1 ή Ι2, είναι δηλαδή «Ικανοί κατηγορίας πρώτης ή δεύτερης». Ικανός πρώτης κατηγορίας σημαίνει ότι είσαι απολύτως υγιής, ενώ Ικανός δεύτερης κατηγορίας ότι έχεις κάποιο μικρο πρόβλημα (μυωπία ας πούμε), παραμένεις όμως μάχιμος. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι οι Ι1-Ι2 είναι οι «σκοπάνθρωποι» στον στρατό, οι «αγγαρειομάχοι», τα παιδιά για όλες τις δουλειές! Οι φαντάροι αυτοί υπηρετούν την ίδια ακριβώς θητεία και δεν εξαιρούνται από τίποτα…
Το Ι3 σημαίνει ότι έχεις κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, π.χ. ορθοπεδικό, αλλά δίνεται τόσο για παθολογικούς όσο και ψυχολογικούς λόγους. Το Ι3 -και εδώ είναι όλο το ζουμί- χωρίζεται σε Ι3 Ένοπλο και Ι3 Άοπλο. Το Ι3 Ένοπλο αντιστοιχεί ουσιαστικά στο Ι1, είσαι ικανός δηλαδή να φέρεις όπλο και να εκτελείς κανονικά τις υπηρεσίες. Είτε το πάρεις λοιπόν είτε όχι, δεν πρόκειται να παίξει και κάνα ρόλο στη θητεία σου.
Με το Ι3 Άοπλο όμως αλλάζουν τα πράγματα ριζικά! Απαλλασσόμενος από το όπλο, ξενοιάζεις από σκοπιές και ένοπλες υπηρεσίες, που είναι και το χοντρό μανίκι του στρατού.
Το Ι4 είναι πάντα Άοπλο και σου επιτρέπει να γλιτώσεις από την περισσότερη ταλαιπωρία του στρατού. Είναι το μαγικό νούμερο που θα μετατρέψει τη θητεία σε δωρεάν διακοπές! Οι οπλίτες σωματικής ικανότητας Ι4 δεν εκτελούν σκοπιές, δεν πάνε σε βολές, πορείες και ασκήσεις.
Τι κάνουν τότε στο στράτευμα; Βοηθητικές υπηρεσίες, τι άλλο; Συνήθως τους δίνουν την ειδικότητα του γραφέα ή του σιτιστή κι αν δεν τοποθετηθούν σε κάποιο πόστο, όπως γραφείο ή αποθήκη, γίνονται μόνιμοι θαλαμοφύλακες. Ό,τι πρέπει δηλαδή για… τούφες.
Όσο για το Ι5, θα το ξέρεις και ως «τρελόχαρτο», σημαίνει ότι απαλλάσσεσαι από την υποχρέωση στράτευσης. Το Ι5 δεν χορηγείται βέβαια μόνο για ψυχολογικούς λόγους, υπάρχουν και παθολογικά αίτια που το επισύρουν (παθολογικά, ορθοπεδικά κ.λπ.).
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα περί Σωματικής Ικανότητας θα βρεις στο Προεδρικό Διάταγμα 133/2002: «Για την κρίση Σωματικής Ικανότητας των στρατευσίμων, αυτών που κατατάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και του στρατιωτικού προσωπικού γενικά» (ΦΕΚ 109/Α/2002). Αναζήτησέ το στο Εθνικό Τυπογραφείο.
Περισσότερα θέματα για τον άντρα στο www.delamagen.gr