Σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και άμεσων επεμβάσεων στις πυρόπληκτες περιοχές της Ζακύνθου, ενέταξε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με συνολικό προϋπολογισμό 1.245.000 ευρώ, μετά τη σχετική έγκριση του αν. υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση.
Το σχέδιο που προτείνεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, (τομέας Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Εργαστήριο Μελέτης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών) περιλαμβάνει έργα μείωσης διάβρωσης, κατασκευή φραγμάτων λιθοριπής, έργα μείωσης κατολισθητικού κινδύνου, έργα παρακολούθησης ποιότητας υδάτινων οριζόντων και ποιότητας νερών και μελέτες.
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα έργα αυτά έχουν ως στόχο να εμποδίσουν την εκτεταμένη διάβρωση του εδάφους, που εκδηλώνεται μετά από μεγάλες πυρκαγιές, να αντιμετωπίσουν τον πλημμυρικό και τον κατολισθητικό κίνδυνο, να αξιολογήσουν τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και οικολογικές αξίες στις πληγείσες περιοχές και να συντηρηθούν και να καθαριστούν χείμαρροι, ρέματα, τάφροι, κλπ. προκειμένου να εξασφαλιστεί η αντιπλημμυρική προστασία.
«Δώσαμε από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερη βαρύτητα στην άμεση αναγκαιότητα παρεμβάσεων στη Ζάκυνθο, προκειμένου οι καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου διαστήματος να μην δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα – περιβαλλοντικά, πλημμυρικά και οικολογικά» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος. «Μαζί με σειρά άλλων έργων που εκτελούμε για τη θωράκιση του νησιού, ξεκινάμε και τα έργα για τη μείωση των επιπτώσεων και την πρόληψη πιθανών ζημιών από πλημμυρικά φαινόμενα» πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τους εντατικούς ρυθμούς των έργων αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές καθώς και των έργων πρόληψης από τις πλημμύρες.
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, επεσήμανε την προσοχή και ζήτησε τη συνεργασία όλων των κατοίκων για την αποκατάσταση τυχόν παρεμβάσεων σε ρέματα και τάφρους, προκειμένου να μην υπάρξουν πρόσθετοι, ανθρωπογενείς κίνδυνοι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.
«Πρέπει όλοι μαζί να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ακόμη κι αν έχουμε στο παρελθόν αστοχήσει ή αδιαφορήσει στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Αν δεν διαφυλάξουμε εμείς το σπίτι μας, το νησί μας, την Περιφέρειά μας, τότε ακόμη και τα πλέον σύγχρονα έργα δεν θα αποδώσουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλιατσάτος.