Δεν πέρασαν καλά καλά δύο εβδομάδες, μετά από την εκδήλωση στο Τορόντο που προκάλεσε τον θυμό της Αθήνας, καθώς ο πρόξενος της πΓΔΜ εμφανιζόταν μπροστά σε χάρτη με ελληνικά εδάφη και ήδη η γειτονική χώρα βρίσκεται στο στόχαστρο και της Σερβίας, η οποία ανακάλεσε όλο το διπλωματικό προσωπικό της.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας η «Ελευθερία του Τύπου», διαφαινόμενη αιτία, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, για την απόφαση αυτή του Βελιγραδίου είναι το ενδεχόμενο η πΓΔΜ να στηρίξει το αίτημα του Κοσόβου να γίνει μέλος της UNESCO.
Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρείται αξιοσημείωτο το γεγονός του διάχυτου αλυτρωτισμού και της προκλητικότητας που επεδείχθη από τους Σκοπιανούς του Καναδά στην εκδήλωση της 6ης Αυγούστου. Δεν είναι μόνον οι χάρτες με την «Μεγάλη Μακεδονία» που αναρτήθηκαν, με τα σύνορα της Ελλάδας να περιορίζονται στη Λάρισα, αλλά η επίσημη παρουσία και ομιλία του γενικού πρόξενου Γιόβιτσα Παλατσέφσκι σε αυτήν.
Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση ενημερώθηκε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, ενώ υπήρξε προφορικό διάβημα από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά προς τον Σκοπιανό ομόλογό του κ. Δημητρόφ, με το οποίο του υπογράμμισε ότι θα πρέπει να επιδειχθεί μεγαλύτερη προσοχή σε τέτοιου είδους προκλήσεις, αν θέλουν να πείσουν για τις καλές τους προθέσεις».
Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα που παρακολουθούν τις εξελίξεις σημειώνουν ότι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Ζόραν Ζάετς στην πΓΔΜ, παρά τις αρχικές διακηρύξεις της προς τους γείτονες της –Αθήνα, Σόφια, Βελιγράδι, Τίρανα-, όπως επίσης προς τους διπλωματικούς εκπροσώπους των ΗΠΑ ή τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, δεν έχει κατορθώσει να διαφοροποιηθεί σημαντικά από την πολιτική του εθνικιστή Γκρουέφσκι.
Πάντως, παρά τις αρνητικές αυτές εξελίξεις, ο κ. Νίκος Κοτζιάς επιβεβαίωσε χθες ότι θα μεταβεί για επίσκεψη στην πΓΔΜ στο τέλος Αυγούστου, προκειμένου να έχει την ευκαιρία εκ του σύνεγγυς να συζητήσει με τον κ. Δημητρόφ.