Έργα τέχνης από την περίφημη Συλλογή Manege στην Αγία Πετρούπολη περιλαμβάνει η έκθεση που εγκαινιάζεται απόψε στις 20:00 το Ίδρυμα Θεοχαράκη υπό την αιγίδα της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν ελαιογραφίες, ακουαρέλες και σχέδια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και τεχνοτροπιών, από τις κατακτήσεις της Ρωσικής Πρωτοπορίας των αρχών του 20ού αιώνα, τις επιβιώσεις της λαϊκής παράδοσης και τις επιδράσεις του μοντερνισμού έως τα καλλιτεχνικά φαινόμενα της περιόδου της περεστρόικα, της μετα- περεστρόικα, καθώς και τις σύγχρονες αναζητήσεις.

Τα έργα αυτά, που δημιουργήθηκαν συχνά κάτω από δραματικές ιστορικές συνθήκες = όπως η περίφημη πολιορκία της πόλης (τότε Λένινγκραντ) κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που διήρκεσε 872 ημέρες-, διακρίνονται για την υψηλή πλαστική τους δεινότητα, την ιδιομορφία, την ποικιλία και την καλλιτεχνική τους ποιότητα, αποκαλύπτοντάς μας άγνωστες πτυχές της ρωσικής εικαστικής κουλτούρας.

Μεταξύ άλλων καλλιτεχνών, παρουσιάζονται έργα των: Grinberg, Lapshin, Zagoskin, Timoshenko, Krimmer, Pakulin, Proshkin, Shuriga, Churilov.

 Την επιμέλεια της παρουσίασης – που θα διαρκέσει από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 11 Μαρτίου 2012- υπογράφουν οι Marina Jigarkhanyan και Αφροδίτη Οικονομίδου.

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν, Κέντρο Αθήνας.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 – 20:00.
Τιμές εισιτηρίων: 6, 3 ευρώ (μειωμένο). Διάρκεια έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου 2011 έως 11 Μαρτίου 2012.