Μετά τη σημερινή Σύνοδο των πρυτάνεων στο Λαύριο, έγινε σαφές για ακόμη μια φορά ότι τα “πανεπιστήμια της χώρας οδηγούνται σε αδιέξοδο”.

Στο ψήφισμα που εξέδωσαν οι πρυτάνεις αναφέρεται χαρακτηριστικά “μεγάλα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια λόγω των συντονισμένων πολιτικών υποχρηματοδότησης, συγχωνεύσεων φορέων της δημόσιας διοίκησης, μετακύλισης της χρηματοδότησης και της ευθύνης της φοιτητικής μέριμνας (σίτισης, στέγασης, συγγραμμάτων, νοσηλείας, κ. α.) χωρίς βιώσιμο σχέδιο οδηγούν τα πανεπιστήμια σε αδιέξοδο, με άμεσο κίνδυνο ακόμα και αναστολής βασικών λειτουργιών τους”. Στη Σύνοδο παραβρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας καθηγητής Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως “ενημέρωσε τους πρυτάνεις ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί”.

Από την πλευρά τους οι πρυτάνεις στο ψήφισμα αναφέρουν ότι “η Σύνοδος των Πρυτάνεων οριστικοποίησε την απόφασή της για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακυρώσεως κατά της υπουργικής απόφασης που αφορά στην ταξινομική ψήφο, καθώς και αυτής που αφορά στις διαδικασίες εκλογής Συμβουλίου Διοίκησης στα Πανεπιστήμια, πέραν των άλλων προσφυγών που κατατέθηκαν για τις διαπιστωτικές πράξεις διορισμού των οργανωτικών επιτροπών – δεδομένης της Συνταγματικής υποχρέωσης να διασφαλισθεί η αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων.