Μαθήματα ζωής, παρά τα έντονα και πολύπλευρα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο, παραδίδουν τα 26 παιδιά που φοιτούν στο Ειδικό Γυμνάσιο. Ένα σχολείο σημαντικό μεν, το οποίο στεγάζεται, ωστόσο, σε εντελώς ακατάλληλο κτίριο, στο κέντρο της πόλης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ειδικό Γυμνάσιο Χανίων φιλοξενείται, ουσιαστικά, στην… ταράτσα του Κέντρου Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης, χωρίς ασανσέρ και ράμπες για αναπηρικά αμαξίδια για τους μαθητές με κινητικές αναπηρίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα».

Τα μαθήματα γίνονται σε εντελώς ακατάλληλες αίθουσες, χωρίς ηχομόνωση, με ελλιπή θέρμανση και με… την ταράτσα να χρησιμοποιείται ως προαύλιο. Μία, μόνο, τουαλέτα εξυπηρετεί αγόρια και κορίτσια, το χειμώνα συχνά μπαίνουν νερά από τις οροφές, ενώ η μοναδική βρύση που βρίσκεται στην ταράτσα είναι προβληματική.

Πρόκειται, δηλαδή, για έναν χώρο αφιλόξενο και επικίνδυνο, που δεν έχει καμία σχέση με τις σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους, πόσο μάλλον, όταν σε αυτόν φοιτούν παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ένα παιδί με αναπηρία.

«Αγάπη και κίνητρα έχουν μεγάλη σημασία. Είναι βασικό να βλέπουν τα παιδιά στο βλέμμα σου ότι τα αγαπάς, ότι κάθε μέρα έρχεσαι εδώ και ότι υπάρχει κάποιος που τα νοιάζεται. Και αυτό το ζητάνε και από εμάς, τους καθηγητές», σημειώνει ο κ. Κορακοβούνης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή στο Ειδικό Γυμνάσιο τον περασμένο Σεπτέμβριο.