Άσκηση έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR), όπου το σενάριο το οποίο περιλαμβάνει την κατάρριψη φίλιου αεροσκάφους πάνω από υδάτινο φράγμα, ανάλογο με αυτό του φράγματος Ataturk πραγματοποίησε η ΠΑ εχθές το απόγευμα.
Το ιδιαίτερο της συγκεκριμένης άσκησης –η οποία εξελίχθηκε σύμφωνα με όλες τις αυστηρές επιχειρησιακές παραμέτρους που υπαγορεύουν τις συγκεκριμένες ασκήσεις- είναι ότι αυτή εξελίχθηκε με επίκεντρο της δράσης το φράγμα του Πηνειού στην Ηλεία!
Είναι η πρώτη φορά που η ΠΑ ασκείται σε έρευνα και διάσωση μάχης μετά από προσβολή υδάτινου φράγματος.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΣΟΤ εχθές στις 3 το μεσημέρι, με τη συμμετοχή ελικοπτέρων AS 332 Super Puma της 31ης Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕ) της ΠΑ, αεροσκαφών τα οποία είχαν το ρόλο φίλιων και εχθρικών και με την παρουσία στοιχείων ASRAD τα οποία προσομοίωναν εχθρικές αντιαεροπορικές μονάδες.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή ήταν ιδιαίτερα άσχημες –με νέφωση και χαμηλή ορατότητα- και το ειδικό σενάριο αφορούσε τη διάσωση δύο χειριστών της ΠΑ οι οποίοι είχαν καταρριφθεί από εχθρικά πυρά. Η επιλογή του αριθμού των 2 πιλότων δεν είναι τυχαία. Η υποτιθέμενη επιχείρηση αφορούσε προσβολή φράγματος και παρόμοιες αποστολές εκτελούνται με διθέσια αεροσκάφη είτε F-4E AUP είτε διθέσια “missionized” F-16 blοck 52+ ή Adv.
Γεωγραφικά το φράγμα του Πηνειού στην Ηλεία βρίσκεται πάνω από την Αρχαία Ήλιδα, 20χλμ. περίπου από την πλησιέστερη ακτή και κοντά στο χωριό Κέντρο και πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα του Νομού Ηλείας. Το εμβαδόν της αποθεματικής λίμνης είναι 22.000 τ.μ. έχει μέγιστο ύψος 50 μέτρα και το πλάτος της στέψης ανέρχεται στα 10 μ.
Η υπόθεση προσβολής φράγματος ή σειράς φραγμάτων περιγράφεται διεξοδικά στο τεύχος της «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ» που κυκλοφορεί καθώς αναλύονται σε βάθος οι παράμετροι μιας σύνθετης αποστολής καταστροφής των φραγμάτων του προγράμματος GAP στην νοτιανατολική Τουρκία, μεταξύ αυτών και μεγαλύτερο φράγμα της περιοχής αυτού του Ατατούρκ.
Παρόμοια σενάρια CASR της ΠΑ ιδιαίτερα αυτά που αφορούν διασώσεις σε περιβάλλοντα φραγμάτων έχουν ως σκοπό στην όσο το δυνατό καλύτερη την εξοικείωση των πληρωμάτων, τόσο των διασωστών όσο και των πιλότων που μετέχουν σε αυτά.
Πηγή: defencenet.gr