Η 21η Μαρτίου δεν σηματοδοτεί μόνο την αρχή της άνοιξης. Είναι και η γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, μια σύνδεση που δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς η συγκεκριμένη ημερομηνία προτάθηκε γι’ αυτόν τον λόγο στην Unesco από την Ελληνική Εταιρεία Συγγραφέων, η οποία είχε και την αρχική ιδέα.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) λοιπόν, δεν θα μπορούσαν να διαλέξουν καλύτερη μέρα από τη χθεσινή για να παρουσιάσουν στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής την καινούργια τους έκδοση, την Ανθολογία ποιημάτων του ποιητή Ηλία Γκρη με τίτλο «Ο Ταχυδρόμος φέρνει γράμματα ποιήματα».
Η ανθολογία περιλαμβάνει ποιητικά θέματα 160 ποιητών από την Ελλάδα και την Κύπρο, που έχουν γεννηθεί από τα μέσα του 18ου αιώνα ως τις ημέρες μας, στα οποία γίνεται ευθεία αναφορά ή αναγωγή στον Ταχυδρόμο, μορφή που εμπνέει διαχρονικά τους δημιουργούς.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος. Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων και χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ και είχε δυο σκέλη.
Στο πρώτο μέρος, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, απεύθυναν χαιρετισμό η πρόεδρος του ΔΣ των ΕΛΤΑ Ευφροσύνη Σταυράκη, ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης και ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής, ενώ για το βιβλίο μίλησε ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας.
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στην ποίηση αυτή καθεαυτή, καθώς 40 ποιητές, έργα των οποίων περιλαμβάνονται στα Ανθολόγιο, διάβασαν μικρά ποιήματά τους ή αποσπάσματα μεγαλύτερων στην κατάμεστη από κόσμο μεγαλόπρεπη αίθουσα συνεδριάσεων του ιστορικού κτιρίου. Η εκδήλωση, που πλαισιώθηκε μουσικά από το κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima σε έργα λόγιας μουσικής του Θωμά Μπακαλάκου, μεταδόθηκε απευθείας από το «Τρίτο Πρόγραμμα» του ραδιοφώνου της ΕΡΤ.
«Μέσα σε περίπου 270 σελίδες, ο Ηλίας Γκρης συγκέντρωσε όλο τον θησαυρό που δημιουργήθηκε λέξη – λέξη εδώ και δεκαετίες, καταφέρνοντας να αποτυπώσει τους καημούς, τα όνειρα, τις επιθυμίες και το πεπρωμένο μιας κοινωνίας μέσα στην πάροδο του χρόνου. Ναι, η ποίηση είναι καταφύγιο και διαβάζοντας τους στίχους των σπουδαίων ποιητών μας νιώθει κανείς ότι ο ταχυδρόμος ήταν και είναι κάτι παραπάνω από μια φιγούρα της γειτονιάς. Ήταν και είναι η φιγούρα που γεφυρώνει τους ανθρώπους», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Ευφροσύνη Σταυράκη.
Την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που ξεκίνησε από πρωτοβουλία της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων και ως τέτοια προωθήθηκε στην Unesco, για να καθιερωθεί στη συνέχεια παγκοσμίως, θύμισε ο πρόεδρός της Δημήτρης Καλοκύρης στον δικό του χαιρετισμό. Έναν χαιρετισμό με χαρακτήρα χρονικής περιδιάβασης από την αρχαιότητα ως σήμερα, όπως οι πρώτες επιστολικές παραινέσεις του 4ου αι. π. Χ., η αναφορά, μεταξύ πολλών άλλων, στον πολυγραφότερο επιστολογράφο της Ρωμαϊκής περιόδου, τον Κικέρωνα, καθώς και στις διδακτικές επιστολές του Αποστόλου Παύλου, αλλά και στους νεότερους συγγραφείς που έγραψαν έργα σε επιστολική μορφή ή στους σύγχρονους δημιουργούς που γύρισαν ταινίες όπως το «Il Postino», η οποία μιλάει για τη φιλία ενός ταχυδρόμου με τον ποιητή Πάμπλο Νερούδα.
«Η ΕΡΤ ήταν, είναι και θα είναι το σπίτι του ποιητή, του λογοτέχνη, αλλά και του καθένα και της καθεμίας που επιχειρεί τις πρώτες του απόπειρες στην γραφή. Ελπίζω να νιώθετε και όλοι εσείς την ΕΡΤ σαν το σπίτι σας, σαν το βήμα από το οποίο μπορείτε να δηλώσετε τη σεμνή παρουσία σας και το ηχηρό σας έργο», δήλωσε από την πλευρά του ο Διονύσης Τσακνής, κάνοντας όπως είπε «μια υπενθύμιση του ρόλου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, που κυκλοφόρησαν συλλεκτικό γραμματόσημο με βινιέτα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, λειτούργησαν Ταχυδρομικό Κατάστημα στον χώρο της Παλαιάς Βουλής, για να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να σφραγίσουν τα βιβλία τους με Ειδική Αναμνηστική Σφραγίδα, δημιουργώντας σπάνια συλλεκτικά αντικείμενα. Το βιβλίο «Ο Ταχυδρόμος φέρνει γράμματα ποιήματα» διατίθεται αποκλειστικά από τα ταχυδρομεία ολόκληρης της χώρας.