Έκτακτη εισφορά και καταβολή τέλους ακινήτων πιέζουν δυσβάσταχτα την ταμειακή ρευστότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Αν αυτό συνδυαστεί με το κλείσιμο της κάνουλας της χρηματοδότησης από τη μεριά των ελληνικών τραπεζών, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για την πορεία του κλάδου.
«Ο κ. Βενιζέλος μας κορόιδεψε και επέλεξε να εξαιρέσει από το τέλος μόνο τους βιομηχάνους και βιοτέχνες και τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών ότι θα εξαιρεθούν τα ξενοδοχεία» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης Θωμόπουλος, στη συνέντευξη Τύπου για τη διεθνή έκθεση τουρισμού Philoxenia που αύριο ανοίγει τις πύλες της.
Σύμφωνα με τα μέλη του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Ελλάδος, η συγκεκριμένη επιβάρυνση αναλογεί ποσοστιαία στο 15% με 20% του τζίρου τους, με τα ξενοδοχεία της Αθήνας να υφίστανται την μεγαλύτερη πίεση.
Την ακριβή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ξενοδοχεία της Αθήνας φανερώνουν οι λογιστικοί πίνακες που δημοσίευσαν τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του προορισμού. Το Χίλτον στο εννεάμηνο εμφάνισε πτώση 66% στα κέρδη μετά από φόρους φτάνοντας τα 400.000 ευρώ, ενώ το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία τον Οκτώβριο εμφάνισε μείωση εσόδων 41%, ως αποτέλεσμα των επεισοδίων στην πλατεία Συντάγματος κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων.