Ασφαλή χώρα για την επαναπροώθηση προσφύγων θεωρεί, το Συμβούλιο της Επικρατείας, την Τουρκία.
Η 7μελής σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου ασχολήθηκε με το θέμα με αφορμή προσφυγή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και δύο Σύριων οι οποίοι ζητούν, μεταξύ των άλλων, να μην επιστρέψουν στην γείτονα χώρα και να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου, με τις οποίες είχαν απορριφθεί ως απαράδεκτα τα αιτήματα τους να τους αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα και να τους παρασχεθεί άσυλο στην Ελλάδα.
Ωστόσο, το θέμα θα κριθεί, λόγω μείζονος σπουδαιότητας από την Ολομέλεια του ΣτΕ.
Στο σκεπτικό της απόφασης του οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν πως η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα καθώς έχει κυρώσει την Σύμβαση της Γενεύης και ο σχετικός νόμος 4375/2016 προβλέπει ότι οι Ελληνικές αρχές απορρίπτουν αίτηση διεθνούς προστασίας ως απαράδεκτή εάν κρίνουν ότι μια χώρα συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα για τον αιτούντα άσυλο.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο υπογραμμίζει ότι «Η Τουρκία από την οποία εισήλθαν στην χώρας μας είναι ασφαλής χώρα, καθώς έχει κυρώσει τη Σύμβαση της Γενεύης με γεωγραφική επιφύλαξη, δηλαδή την εφαρμόζει μόνο για πρόσωπα προερχόμενα από την Ευρώπη». Επιπλέον , τονίζει ότι η Τουρκία δεσμεύτηκε για θέματα επανεισδοχής από 18.3.2016 σε κοινή δήλωσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι οι επίμαχες ανεξάρτητες επιτροπές προσφύγων είναι αντισυνταγματικές καθώς το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη συμμετοχή εν ενεργεία δικαστών σε ανάλογες επιτροπές, ενώ παράλληλα η επιλογή των δικαστών (Διοικητικοί Εφέτες) έγινε από το γενικό Επίτροπο Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων και όχι από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ή μετά από κλήρωση.