Μετά από μια μακρά χρονική περίοδο κατά την οποία ακόμα και η σκέψη απόκτησης νέων οπλικών συστημάτων ήταν έως και απαγορευτική, λόγω της δεδομένης οικονομικής κατάστασης, ξαφνικά το βράδυ της 7ης Φεβρουαρίου υπήρξε ραγδαία εξέλιξη σε σχέση με αυτά τα ζητήματα.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και μετά από εισήγηση των επιτελείων ξεκίνησε η διαδικασία για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Εκδηλώθηκε επίσης ενδιαφέρον προς την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς (F-35)!
Σύμφωνα δε με την ίδια πηγή, βρίσκεται σε τελικό στάδιο η υποστήριξη και συντήρηση των αντιαεροπορικών πυραύλων S 300.
Είναι εντυπωσιακό πως η ραγδαία αυτή εξέλιξη ήρθε λίγες μόνο ημέρες αφότου ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας είχε δηλώσει στο Newsbeast.gr πως: «Ανανεώνουμε δια της αναβαθμίσεως και συντηρήσεως τα οπλικά μας συστήματα και παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση μεριμνούμε για την ποιότητα της ζωής που έχουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Άρα με αυτή την λογική το 2017 θα είναι η χρονιά της ανασυγκρότησης των Ε.Δ. και το λέω με σιγουριά γιατί βρισκόμαστε πια στην τελική φάση του σχεδιασμού και στην εξ’ ολοκλήρου μετά υλοποίησή του. Ήδη και ο Υπουργός και εγώ έχουμε δώσει τα βασικά στοιχεία της ανασυγκρότησης η οποία έχει και μια λογική. Ότι μπορεί σήμερα με μικρότερο κόστος να έχεις μέγιστο αποτέλεσμα αν βάλεις τον σωστό στόχο».
Για την αναβάθμιση του στόλου των F-16 είχε γίνει λόγος στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο μιας εορταστικής μάζωξης με αφορμή τον εορτασμό της Πολεμικής Αεροπορίας πριν μερικούς μήνες.
Τότε επίσης είχε ειπωθεί πως σε δεύτερο μόνο στάδιο, υπήρχε στην παρούσα φάση μόνο σε επίπεδο σκέψης, η εξέταση του F-35 και για την Ελλάδα. Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν τότε πως σίγουρα θα εξετάζονταν και άλλοι τύποι μαχητικών.
Όπως όμως είχε επισημανθεί σε όλους τους τόνους, αυτό ήταν απλά μια σκέψη λόγω του μεγάλου κόστους του συγκεκριμένου τύπου και αφορούσε μόνο και μόνο την βασική έκδοση χωρίς καν να μπορεί να γίνει κουβέντα για κάτι άλλο πέραν αυτής.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην παρούσα φάση το κόστος για ένα μόνο τέτοιο μαχητικό κυμαίνεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια!
Τί συμβαίνει λοιπόν; Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, για την υπόθεση της αναβάθμισης του συνόλου ή ενός μεγάλου αριθμού των F-16, η προκλητικότητα της Τουρκίας και η συνεχιζόμενες διαδικασίες απόκτησης μαχητικών F-35 πίεσαν την Αθήνα να επισπεύσει διαδικασίες ώστε με τα αναβαθμισμένα F-16 να υπάρχει μια πρώτη απάντηση στην προκλητικότητα της Άγκυρας.
Σε σχέση με την εκδήλωση ενδιαφέροντος προς τις ΗΠΑ για προμήθεια μαχητικών F-35, πολύ καλά πληροφορημένες πηγές μας επεσήμαναν πως η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν σημαίνει πως θα υπάρξει άμεσα παραγγελία καθώς οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες.
Επειδή όμως ακριβώς είναι χρονοβόρες, η Αθήνα έσπευσε να θέσει το αίτημα πληροφόρησης σχετικά με το εν λόγω μαχητικό πέμπτης γενιάς και για να έχει στην διάθεσή της όλα τα σχετικά με αυτό στοιχεία, αλλά και με την προοπτική πως όταν και αν έρθει η ώρα της παραγγελίας, το κόστος τους θα έχει μειωθεί.
Δεν είναι λίγοι οι αεροπόροι που μας επεσήμαναν πως το F-35 όντας αμερικανικό είναι πιο κοντά στην επικρατούσα φιλοσοφία της Πολεμικής Αεροπορίας και αυτό το καθιστά λίγο πολύ μονόδρομο για την ελληνική πλευρά.
Η επιλογή ενός ρωσικού, γαλλικού, κινεζικού ή και σουηδικού τύπου σίγουρα θα πρέπει να σημάνει και την αλλαγή και προσαρμογή πολλών άλλων ζητημάτων. Κάτι που θα απαιτήσει πολύ χρόνο, ο οποίος δεν υπάρχει αν θέλει η Αθήνα να διατηρήσει μια σχετική ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο.
Δεδομένου οπότε πως η πρώτη τουρκική μοίρα F-35 στελθ θα είναι σύμφωνα με τις εξαγγελίες τουλάχιστον, επιχειρησιακά διαθέσιμη το 2021, βάζει την Αθήνα σε μια διαδικασία επιτάχυνσης διαδικασιών που ήταν σε επίπεδο σκέψης.
Σε σχέση με το αντιαεροπορικό-αντιπυραυλικό σύστημα S-300 και την υποστήριξη και συντήρησή τους, όπως μας επισημάνθηκε, απλά επιβεβαιώνονται οι δηλώσεις του Δημήτρης Βίτσα για ανασυγκρότηση.