Πολλές μικρές εστίες φιλοξενίας παντού, χρηματοδοτούμενες από το κράτος, ανοιχτές στην κοινωνία, διαχεόμενες εντός του πολεοδομικού και κοινωνικού ιστού, με άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες και σε ό,τι ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες των προσφύγων, ζητά, αντί για τα camps, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης.
Με σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη λύση θα βοηθούσε στην ένταξη των προσφυγόπουλων στις σχολικές μονάδες αλλά και γενικότερα, «επιμένοντας στο να μην τους διαχωρίζουμε σε ‘πρόσφυγες’ και ‘μετανάστες’, ‘απελάσιμους’ και μη, να ζητούμε δικαιώματα για όλους και όλες, να αντιλαμβανόμαστε τον ερχομό τους και την ένταξή τους στις πόλεις και τα χωριά μας ως κοινωνικό, πολιτισμικό και ανθρώπινο πλούτο».
Για την Αντιρατσιστική, οι χώροι φιλοξενίας, «ανεξάρτητα με τις προθέσεις ή τις επιδιώξεις όσων τους σχεδίασαν ως τέτοιους, έχουν εξελιχθεί πλέον σε χώρους εγκλεισμού».
«Αποτελούν κεντρική επιλογή της κυβέρνησης, εμφανώς τουλάχιστον από το Μάρτη του 2016 και έπειτα, ενώ δείγματά της είχαν αποτελέσει ήδη η διατήρηση του φράχτη του Έβρου και των κέντρων κράτησης των μεταναστών.
Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, μαζί με τις προβλέψεις για τις ενδο-ΕΕ κατανομές των προσφυγικών πληθυσμών, έχει συνδιαμορφωθεί από το ελληνικό κράτος, ως ο βασικός πυλώνας που θα ορίζει και θα θεμελιώνει την προσφυγική του πολιτική γα το επόμενο διάστημα, όσο κι αν προσπαθεί το ελληνικό κράτος να αποκρύψει τις ρατσιστικές και δολοφονικές του πολιτικές καταδικάζοντας τη στάση άλλων ευρωπαϊκών χωρών και της Τουρκίας σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων» τονίζεται -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωση.