Το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών η λίστα, με τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ προς την εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατάλογος του υπουργείου Οικονομικών θα περιλαμβάνει τα ονόματα αυτών που οφείλουν συνολικά στο Δημόσιο 5 δισ. ευρώ.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έλυσε τα χέρια του υπουργού οικονομικών ανάβοντας το «πράσινο» φως στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει παρέλθει η προθεσμία εντός της οποίας θα μπορούσαν οι οφειλέτες αυτοί να ασκήσουν προσφυγή ή να έχει τελεσιδικήσει η σχετική απόφαση επί της προσφυγής τους.

Τις επόμενες ημέρες θα κινηθεί η διαδικασία του Αυτόφωρου για τους πρώτους μεγαλο-φοροφυγάδες.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού νόμου προβλέπονται ποινές φυλάκισης μέχρι και 20 χρόνια για όσους έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή (ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων) άνω των 75.000 ευρώ και για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με τον τελευταίο νόμο κατά της φοροδιαφυγής:

-Θεσπίζεται ως διαρκές και επομένως ως συνεχές αυτόφωρο, το αδίκημα της φοροδιαφυγής για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ. και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών. Για τις κακουργηματικές πράξεις δηλαδή για ποσά από 75.001 ευρώ και άνω επιβάλλεται ποινή κάθειρξης από 5 έως 20 χρόνια.

-Στα κακουργήματα, η ποινική δίωξη ασκείται αμέσως, χωρίς να παρέχεται στον φορολογούμενο προθεσμία για συμβιβασμό και ανεξάρτητα από το αν έχει ασκήσει προσφυγή στα φορολογικά δικαστήρια.